DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Hipofiz Tümörü Görme Kaybı ve Geçmeyen Baş Ağrısına Neden Oluyor

13.10.2020
A+
A-

Beynin taban bölgesinde, Türk eyeri adı verilen kemik bir yapı içinde yer alan, bezelye boyutundaki bir organ olduğunu ve bu organın hormon salgıladığını belirten Op. Dr. Burak Kınalı, bu organdan salgılanan hormonların diğerleri üzerinde etkisinin olduğunu aktardı.

Gelişme, büyüme ve üreme fonksiyonlarını da kontrol eden hipofiz bezinin, vücuttaki ana salgı bezi olduğunu söyleyen Kınalı, ‘Hipofiz tümörü, hipofiz bezinden köken alan kitlesel doku bozukluklarına verilen addır. Bu tümörler hormon salgılayabilir veya hormon salgılamayan tümörler olabilmektedir. Büyük çoğunluğu yavaş büyüyen iyi huylu kitleler olmakla birlikte vücudun diğer bölümlerine sıçramazlar, ancak yerel olarak büyüme göstererek komşu anatomik yapılara uyguladıkları bası etkisiyle bazı belirtiler oluşturabilirler.’ açıklamalarını yaptı.

Hipofiz tümörünün belirtilerinden bahseden Op. Dr. Kınalı, baş ağrısı ve halsizlik yanı sıra, görme ile ilgili sıkıntıların olabileceğinden bahsederek, görme alanı bozuklukları, göz hareketlerinde kısıtlılık, çift görme, görme netliğinde bozulma, göz kapağında düşüklük olabileceğini belirtti. Ayrıca bu tümörün belirtileri arasında burundan sıvı gelmesi ve nedensiz kilo kaybı veya aşırı kilo alımı da mevcut.

Op. Dr. Kınalı hormonların aşırı salgılanmasından sebep ortaya çıkabilecek ikincil bulgulardan, ‘Kadınlarda meme başından süt gelmesi, memelerin büyümesi ve hassaslaşması, erkeklerde cinsel problemler, jinekomasti (meme başında büyüme), boyun aşırı uzaması (gigantizm – devlik), vücut şekillerinde bozulma (karın çevresinde mor renkli çizgiler, el-ayak çene gibi uzuvların büyümesi, sırt üst bölümünde şişkinlik ve kilo artışı) ve adet düzensizliği, erken menopoz, adet kesintisi ve kısırlık olarak sıralanabilir.’ şeklinde bahsetti.

TEDAVİ GEREKTİRMEYEN DOKU BOZUKLUKLARI VAR

Hipofiz tanısının, hormonal testler, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ile konulabildiğini belirten Kınalı, ‘Hipofiz tümörü tedavisinde birçok tedavi seçeneği bulunmakla birlikte tedavi seçenekleri, hipofiz tümörünun yerine, türüne, büyüme şekline ve büyüklüğüne göre değişir. İlaç tedavisi, endoskopik cerrahi tedavi, mikroskopik cerrahi tedavi ve Gamma-Knife tedavi ile tedaviler mümkündür.’ açıklamasına yer verdi. Ayrıca iyi huylu tedavi gerektirmeyen doku bozukluklardan bahseden Kınalı, ‘Hipofiz bezinden kaynaklanabilecek çeşitli iyi huylu tedavi gerektirmeyen doku bozuklukları mevcut olup bunlar genellikle gelişimsel olarak oluşan kistik kalıntılar olmaktadır. Bu doku bozukluklarının takipleri daha uygun olacaktır.’ bilgilerini paylaştı.

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Hipofiz tümörü için burun deliklerinden girilerek kafa tabanındaki bölgeye ulaşıp, fazla büyümeyen tümöre kamera ile müdahale edilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Kınalı, kamera sayesinde daha yakın ve geniş açılarla gözlem yapılabildiğini aktardı.

Ayrıca Op. Dr. Burak Kınalı, ‘Burun deliklerinden girilerek hipofiz bölgesine ulaşma tedavisi, cerrahi sonrasında genellikle buruna tampon bile koymaya gerek kalmadığı için hastalar açısından büyük kolaylık sağlayan cerrahi yaklaşımdır.’ diyerek yöntemin kolaylığını dile getirdi. Kınalı, hastanede yatış süresini de kısaltan bu yöntemin, her cerrahi operasyonda olduğu gibi risklerinin olduğunu, fakat cerrahi deneyimin bu durumda en önemli nokta olduğunu söylerken, ‘Kitlenin büyüklüğüne ve yerine göre kombine (ikili) yaklaşımlar ve ya mikroskobik cerrahi (kafatasını açarak) yaklaşımlar gerekli olabilmektedir. Cerrahi sonrasında hastalar hormonal yetmezliklere bağlı olarak ve ya tümörün baskılanması adına ömür boyu tedaviler alabilmektedirler.’ açıklamalarını yaptı.

İLİşKİLİ HABERLER Tümörün Büyümesine Neden Olduğu Ortaya Çıktı

Tümörün Büyümesine Neden Olduğu Ortaya Çıktı

Beyin Tümörleri

Beyin Tümörleri

Çıkmayan 20 Yaş Dişinde 'Kist ve Tümör' Riski

Çıkmayan 20 Yaş Dişinde ‘Kist ve Tümör’ Riski

Yüzündeki 25 Kiloluk Tümörden 5 Ameliyatla Kurtuldu

Yüzündeki 25 Kiloluk Tümörden 5 Ameliyatla Kurtuldu

İLİşKİLİ GALERİLER Vücudunda Tam 6 Bin Tümör Var! Tek Bir İsteği Var Oda... Allah Korusun...

Vücudunda Tam 6 Bin Tümör Var! Tek Bir İsteği Var Oda… Allah Korusun…

Beyninde Tümör Var Sandılar Ama Meğer Gerçek Bambaşkaymış

Beyninde Tümör Var Sandılar Ama Meğer Gerçek Bambaşkaymış

Büyük Tümörlerle Yaşayan İnsanlar

Büyük Tümörlerle Yaşayan İnsanlar

Genç Kız Baş Ağrısı İçin Doktora Gitti Tümör Çıktı

Genç Kız Baş Ağrısı İçin Doktora Gitti Tümör Çıktı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.