DOLAR 32,3770
EURO 35,0164
ALTIN 2.325,59
BIST 9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

“Hidrojen geleceğin yakıtıdır”

02.09.2022
A+
A-

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Günay, geleceğin yakıtı olarak görülen Yeşil Hidrojenin, Türkiye’nin senelik 30 milyar Euro üretim potansiyeli olduğunu söyledi.

NTV’de Yeni Enerji programının ilk bölümünde, Zehra Küçük’ün sorularını yanıtlayan Yusuf Günay, sanayi devriminden bu yana fosil yakıt kullanımı ve doğal kaynakların talan edilmesiyle iklim ve enerji krizini insanoğlunun yarattığını söyledi.

Günay, kurdukları dernek ve enerji sektöründeki gelişmeler ile ilgili son gelişmeleri anlatırken, yeşil hidrojenin neden umut olacağını da açıkladı:

“Hidrojenin üretim biçimi, rengini belirliyor. Fosil yakıtlarda elde edilen elektirk ile üretilirse gri hidrojen, doğalgazdan üretilirse mavi hidrojen, yenilenebilir enerji kaynakları; güneş ve rüzgar enerjisinden sağlanan elektrik ile üretilirse yeşil hidrojen adını alıyor. Almanya’da Köln belediyesi, 150 otobüsü yeşil hidrojen ile çalıştırıyor ve kent yaşayanlarına hizmet veriyor.

İklim eyleminde, Pakistan’da yaşananları göz önünde bulunduruyoruz. Ülkenin üçte biri sular altında. Yüzlerce kişi öldü. Milyarlarca dolar zarar var. Ve elbette sorumlusu, Pakistanlılar değil, bütün insanlık. Bu nedenle, bu yeni enerji kaynaklarına yönelim çok önemli.

2050 karbon sıfır hedefi için Avrupa Birliği bir trilyon Euro bütçe oluşturdu. AB Yeşil Mutabakat, yeşil dönüşüm, yeşil ekonomi başlıklarının tümü, yeşil hidrojen ile buluşuyor.

Ülkemiz, Marmara-Çanakkale-Ege-Akdeniz kıyıları, ta Mersin Sertavul geçidine dek uzanan olağanüstü bir rüzgar nehrine sahip. Konya-Antalya başta olmak üzere, ülkenin büyük bir bölümü zengin güneş ışığı kaynağı durumunda. Dolayısı ile yeşil hidrojen üretimi için çok değerli bir coğrafyadayız.

AB’nin 27 üye ülkesi içinde, 16 ülke yeşil hidrojen stratejisi ve yol haritasını açıkladı. ABD, yeşil hidrojen üretim tesisi kursun diye, bir Japon firmasına 500 milyon dolarlık, 4 yıl ödemesiz kredi çıkardı. Bütün dünya, bu alanda çalışmalarına hız vermiş durumda. Türkiye’nin de bir an önce ilgili regülasyon ve teşvikleri üretip hayata geçirmesi gereklidir.

Ülkemizin senelik 30 milyar Euro üretim potansiyeli, hem ihtiyacımızı karşılamaya hem de ihracat yoluyla girdi üretmeye yarayacaktır. Bu yakıtı tüketince, atık olarak saf su elde ediyorsunuz.

Hem çevreci hem ekonomik değeri ile, evrenin yüzde 75’ini oluşturan hidrojenden yararlanmak! Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği olarak, ülkemize, sanayicilere, bu alanı anlatmak ve karar vericileri hızla harekete geçirmek için varız.”

Yeşil Hidrojenin kaynağı ne? Geleceğin yakıtı mı olacak?

Türkiye’de Yeşil Hidrojen potansiyeli ne durumda?

Zehra Küçük soruyor, Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Günay yanıtlıyor…

“Yeni Enerji” her cuma saat 15.30’da NTV’de@h2derofficial pic.twitter.com/5fWJuigUJJ

— NTV (@ntv) September 2, 2022

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.