Hemşireleri Stres Atma Yöntemi ‘Kahkaha Yogası’
Kovid-19 salgını başladığı günden beri canla başla çalışan hemşireler, online platformda buluşarak ‘kahkaha yogası’ yaptı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadelede en çok yıprananlar sağlık çalışanları oldu. Günlerce ailelerinden uzakta, canla başla görev yapan hemşireler zoom’da buluşarak ‘kahkaha yogası’ yaparak stres attı.
STRES ATMANIN EN EĞLENCELİ YOLU
Erzurum Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Sis Çelik, hemşireler ile zoom üzerinden toplanarak stresli günleri geride bırakmak için ‘kahkaha yogası’ etkinliği başlattı.
Doç. Dr. Çelik, Hindistanlı bir tıp doktoru olan Madan Kataria tarafından oluşturulan kahkaha yogasının, kahkaha egzersizleri ile yoganın nefes tekniklerini harmanlayarak oluştuğunu, kişilerin motivasyonlarını arttırmak, streslerini azaltmak için uygulandığını belirtti.
Doç. Dr. Çelik, kahkaha yogası ile bedene daha fazla oksijen girmesinin sağladığı için stresi azaltıp, vücudun, endorfin hormonu salgılamasının arttığını belirtti.
İÇE ATILAN VE BASTIRILAN DUYGULARIN DIŞARIYA VURULMASI…
Doç. Dr. Çelik, yogaya katılanların kendisini daha iyi hissedip, bağışıklık sistemini güçlendirip, dolaşım sistemini hızlandırarak, stresi önlediğini ifade etti.
Gün içerisinde yaşanan stresli ortamın, içe atılan duyguların, zihinde toplanan negatif düşüncelerin ve kaygıların kahkaha yoluyla giderilmesini sağladığına dikkat çeken Doç. Dr. Aslı Sis Çelik, şöyle devam etti:
‘Bireylerin enerji ve motivasyonlarını yükseltir, böylece karşılaştıkları problemlere daha pozitif bir bakış açısı geliştirmelerine yardımcı olur. Çünkü, yaşanmakta olan koronavirüs pandemisinde hemşireler özellikle izinsiz, molasız uzun çalışma saatleri, çalışmayı zorlaştıran koruyucu ekipmanlar ile çalışma, fazla hasta sayıları nedeniyle iş yükünün artması, aile ve sosyal destek kaynaklarından uzak olma, hastalık bulaşma riski, bakım verilen hastaların veya ekip arkadaşlarının kaybına tanık olma gibi nedenlerle tükenmişlik, umutsuzluk, korku, uyku problemleri ve buna bağlı depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu gibi ruhsal problemler yaşamakta.
KAHKAHA YOGASI HEPİMİZE İLAÇ GİBİ GELDİ
Kahkaha yogası, kahkaha egzersizleri ile yoganın nefes tekniklerinin harmanlanmasından oluşmaktadır ve kişilerin motivasyonlarını arttırmak, streslerini azaltmak için uygulanmaktadır. Yapılan zoom uygulaması ile kahkaha yogası hepimize ilaç gibi geldi. Kahkaha yogasının bu faydalarından yola çıkarak Atatürk Üniversitesi toplumsal duyarlılık projeleri uygulama ve araştırma merkezi tarafından kabul edilen proje kapsamında 12 Mayıs Hemşireler Günü’nde pandemi döneminde yorulan ve tükenen hemşirelerin kahkaha yogası ile tanışması sağlanarak hem kahkaha yogasının faydalarından yararlanmaları hem de kahkaha yogasını öğrenerek bu dönemde bireysel baş etme mekanizması olarak kullanmalarını amaçladık.
MUAZZAM ŞARTLARLA ÇALIŞIYORSUNUZ
Kendisinin beyaz önlüklü bir diş hekimi eşi olduğunu dile getiren Kahkaha Yogası Master Eğitmeni İpek Ateşalp, sağlık çalışanlarının muazzam bir tempoda, muazzam şartlarla çalıştığını belirtti.
Ateşalp, ‘Bu dönemin savaşçıları olarak ön cephedesiniz, o nedenle hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Kahkaha yogasını denemeye başladım, bunun bir eğitimi olduğunu öğrendim. Bende ilk eğitimi aldım. Bende bir yan etki yapmıştı. Geç yaşta, oldukça ileri bir yaşta ikinci kez anne oldum. Her gün mutluluk hormonu salgılaya salgılaya. Hemşire arkadaşlarımızla da kahkaha atarken mutluluk hormonu salgıladık. Kahkaha yogası, içinde şaka, mizah espri olmadan nedensiz güldüğümüz bir teknik aslında. 1995 yılında 5 kişiyle bir parkta başlayan ‘Kahkaha yogası hareketi’ o da bir virüs, kahkaha da çok bulaşıcı. Hızla bütün dünyaya yayılıyor ve bugün 110 ülkede binlerce kahkaha kulübü var.’ dedi.