DOLAR 35,4783
EURO 36,6452
ALTIN 3.074,69
BIST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 11°C

Hem şehirli hem eşsiz bir tatil yeri

04.07.2018
A+
A-
1 / 26

Alanya sınırları içine girdiğinizde önce gözlerinizi kamaştıran turkuvaz bir rengin esiri olursunuz. Denizi ve eşine az rastlanır genişlikteki kumsalları alabildiğine uzanır. Sokaklarını muşmula, limon, portakal, çağla, incir, keçiboynuzu ve muz ağaçları gibi her yerde karşınıza çıkmayacak ağaçlar süsler. Doğası ve tarihi de cabası…

Fotoğraflar: Burcu Gürtürk, Alanya Belediyesi, Alamy

2 / 26

Alanya’yı gezmeye insana huzur veren bir yerden, Dim Çayı’ndan başlamak en güzeli.

3 / 26

Merkeze 25 km mesafede yer alan çay, Toroslardan doğuyor ve yaklaşık 60 kilometrelik bir seyir izliyor.

4 / 26

Dim Çayı, özellikle yazın serinlemek isteyenlerin tercihi. Çünkü suyu buz gibi…

5 / 26

Şayet, Dim Çayı’nda yüzmeyi tercih etmezseniz çaya paralel uzanan lokantaların birinde mola verebilir; çayın huzur veren havasını içinize çekebilirsiniz.

6 / 26

Dim Çayı’nın yukarısında 20 dakikalık bir sürüş mesafesinde yer alan Dim Mağarası 2002 tarihinde Uluslararası Turizme Açık Mağaralar Birliği’nin üyeliğine kabul edilmiş muazzam bir doğa harikası.

7 / 26

Sarkıt, dikit ve sütunlardan oluşan mağaranın 360 metrekarelik bölümü son derece cüzi bir fiyat ödenerek ziyaret edilebiliyor. Dim Mağarası’nı gezerken her biri elde yapılmış birer sanat eserini andıran oluşumlara hayran kalmamak elde değil.

8 / 26

Çin Seddi görünümlü Alanya Kalesi
Alanya’nın sembolü olarak gösterilen Alanya Kalesi denizden 250 metre yükseklikte yer alıyor ve surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi buluyor.

9 / 26

Aşağıdan bakıldığında Çin Seddi’ni andıran kalenin tarihi, MÖ 2. yüzyıla kadar dayanıyor. Ortaçağda surların içine yerleşmiş kentin su ihtiyacını karşılamak üzere yaklaşık 1200 sarnıcı olan kalenin, 83 kulesi ve 140 burcu da bulunuyor.

10 / 26

İçkale muhteşem bir Akdeniz manzarasına hâkim ayrıca Kleopatra Plajı’nı da buradan görmek mümkün. Kaleye özel araç ya da taksi ile 10 dakikada, yürüyerek yaklaşık 45 dakikada ulaşabilirsiniz.

11 / 26

Kırmızı gün batımlarının adresi Kleopatra PlajıAdını Antik Mısır’ın son Helenistik kraliçesi Kleopatra’dan alan plaj, iki kilometre boyunca uzanıyor.

12 / 26

Efsaneye göre Roma generali Antony, Alanya ve çevresini Mısır kraliçesi Kleopatra’ya hediye ettiğinde, Kleopatra her gün kale yamacında banyo yapmak için buraya inermiş.

13 / 26

Bir diğer rivayete göre ise Mısır Prensesi Kleopatra, plajın kumunu kendi ülkesinden getirmiş.

14 / 26

Kumun iyileştirici ve canlandırıcı özellikleri olduğuna inanılırmış.

15 / 26

Efsaneleri bir kenara bırakırsak Kleopatra Plajı bugün; denizinin ve sahilinin altın renkli kuma sahip olması, geniş bir sahil alanından oluşması ve turkuaz renkli denizi ile biliniyor.

16 / 26

Mavi bayraklı plajda kırmızıya çalan gün batımını izlemek ise son derece keyifli…

17 / 26

Kleopatra Plajı’nın hemen yanında yer alan Damlataş Mağarası ise çok da uzak olmayan bir zamanda, 1948 yılında keşfedilmiş. Sarkıt ve dikitlerin göz kamaştırdığı mağaranın astıma iyi geldiği biliniyor.

18 / 26

Kızıl Kule ve Tershane
Alanya’nın bir diğer sembol yapısı Kızıl Kule.

19 / 26

Denizden gelecek saldırılara karşı limanı ve tersaneyi korumak amacıyla yapılan bu kule, yüzyıllar boyunca askeri amaçla kullanılmış.

20 / 26

Kızıl Kule’nin hemen aşağısında deniz kıyısında bir tersane bulunuyor.

21 / 26

Kemerli beş gözden oluşan yapı, Selçuklular zamanında gemilerin tamir edilmesi için inşa edilmiş.

22 / 26

Rozetlerle süslü tersanenin giriş kapısında Sultan Keykubat’ın arması da bulunuyor.

23 / 26

Bunları yapmadan dönmeyin
Alanya’ya geldiğiniz mutlaka uğramanız gereken iki de müze var. Bunlardan biri Alanya’nın tarihini yakından tanıyabileceğiniz Kleopatra Plajı’na çok yakın bir konumda bulunan Arkeoloji Müzesi, diğeri de şehir merkezindeki Atatürk Evi.

24 / 26

Alanya’nın yerel mutfağı oldukça zengin. Yemek kültürü bakımından Akdeniz mutfağının özelliklerini taşıyor. ‘Laba dolması’, ‘Gülüklü çorba’, ‘Talaturlu kızartma’, ‘Göleviz’ mutlaka denenmesi gereken lezzetler. Bu yöresel yemeklerin tadına bakanız için önereceğimiz adres ise Esma Hanım’ın yeri.

25 / 26

Yamaç paraşütü, şnorkel, tüplü dalış ve yat gezileri de Alanya’ya geldiğinizde yapabileceğiniz diğer aktiviteler arasında.

26 / 26

Özellikle yat gezisinde eskiden korsanların yaşadığı mağaraları ziyaret etme şansınız da bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.