DOLAR 32,2539
EURO 34,7463
ALTIN 2.408,47
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 20°C

“Hedef 10 yılda 100 bin MW kurulu güç olmalı”

30.09.2022
A+
A-

Win Solar yönetici ortağı Burak Günay, NTV’de konuk olduğu Yeni Enerji programında, Zehra Küçük’ün sorularını yanıtladı.

Günay, alternatif enerji kaynakları içinde ön plana çıkan güneş enerjisi santralleri ve Türkiye’nin potansiyelini değerlendirirken, şu ifadeleri kullandı:

“Uluslararası boyutta bir Çin enerji firmasına geçerek kariyerimi Finans alanından yenilenebilir enerjide sürdürdüm. Türkiye merkezli 8 ülkede enerji yatırımlarının planlanması, organizasyonu ve uygulamalarında yer aldım. Beş yıl sonunda ayrılıp Win Solar adlı güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulumundan yönetilmesine her aşamada hizmet veren yapıyı oluşturduk.”

COĞRAFYAMIZ ZENGİNLİKTİR

“Türkiye, rüzgar ve güneş enerjisi için çok verimli topraklara sahip. Coğrafya kaderdir sözü, bizim için coğrafya zenginliktir olarak değiştirilebilir. Öyle ki, GES kurulu gücünde Avrupa’nın ve dünyanın öncü ülkelerinden Almanya’da yaklaşık 60.000 MW GES kurulu gücü var. Türkiye’nin neredeyse 7 katı fazla. Bizim yaklaşık 8.900 MW kurulu gücümüz, potansiyelimizin çok altında. Işınım değerleri, radyasyon zenginliği, hava sıcaklığı, güneş gören süre uzunluğu gibi kriterler değerlendirme yapılıyor. Almanlar, güneş görmek için Türkiye’ye tatile geliyor ama bizden kat kat fazla GES kurabiliyor.”

Dahası, aynı güce sahip iki eşdeğer santralin birini Almanya’ya diğerini Türkiye’ye kursanız, bizdeki en az bir buçuk kat daha verimli oluyor.”

TAR-GES ÇİFTE VERİMLİLİKTİR

“Türkiye’nin toplam potansiyeli 400 bin MW olabilir. Bu rakam, uygulamada erişilebilir olmayabilir. Ama 100 bin MW kurulu güç, gerçekçi bir hedeftir.

Batıda, agri solar olarak tanımlanan, bizim Tarım GES dediğimiz, tarım alanlarının üzerine GES kurma içeriği de ayrıca değerlendirilmelidir. Mevcut regülasyonlarımız, tarım arazilerinde GES kurulumuna izin vermiyor. Oysa, gölgeleme, su tasarrufu gibi ek unsurlar hem üretimi artırıyor, hem maliyeti düşürüyor, hem de aynı araziden çifte verimlilikle yararlanmayı sağlıyor.”

İHALESİZ LİSANS VERİLEBİLMELİ

“RES ve GES’ler, yeşil hidrojen üretiminin de ana kaynağı. Bütün dünya yeşil hidrojene yönelirken bizim de potansiyelimizi ortaya koymamız, gerekli düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmemiz ülke yararına olur. Yenilenebilir enerji lisansları ihalesiz, üretim gözeterek de verilebilir. Enerji arz güvenliğinden ekonomik desteğe, sürdürülebilir gelecekten iklim eylemine her açıdan destek görmesi bir alan. Win Solar olarak, tüm uygularımızda bu sorumluluk penceresinden hareket ediyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.