DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 23°C

Hayvanlar için yapay zeka kullanılacak!

28.05.2018
A+
A-

Araştırmacılar, şu anda insanlar için sınırlı şekilde kullanılan yüz tanıma sistemlerini, oldukça inovatif bir şekilde kullanmayı başardı. Sinir ağı temelli yaklaşım kullanarak PrimNet isimli yüz tanıma sistemi geliştirildi. PrimNet, diğer yüz tanıma teknolojileri gibi insanları değil, nesli tükenmekte olan canlıları tespit ediyor.

Artık çip yutabiliriz!

Hastalık teşhislerinde yutulabilir çip dönemine çok az kaldı. Geliştirilen yeni bir yutulabilir çip, rakiplerinden farklı olarak bakterilerden oluşan bir sensör kullanıyor. Bu sayede vücuda hiçbir zarar vermiyor.

Nesli tükenmekte olan canlıları korumak amacıyla geliştirilen PrimNet, Android mağazası için geliştirildi. Bu uygulama ile kullanıcılar, karşılaştıkları hayvanın fotoğrafını çekebiliyor. Çekilen fotoğrafta yüz tanıması yapan uygulama, hayvanın hangi tür ve cins olduğuna göre birebir eşleşme veya beş yakın adayı gösteriyor. Bu sayede hayvanları strese sokan ya da hatta incitebilen izleme cihazlarına gerek kalmıyor.

Binlerce referans fotoğraf kullanılarak eğitilen PrimNet, çekilen fotoğrafta saç, kürk, göz rengi ve diğer faktörleri inceliyor. Bu teknolojinin insanlara uygulanandan daha zor olmasının nedeninin ise hayvanların doğal ortamlarında dış görünüşlerinde çeşitli değişimler yaşanabilmesi olduğu gösteriliyor.

Pratikte, PrimNet ve onun mobil uygulamasının “yüzde 90’dan daha yüksek doğrulukta” çalıştığı belirtiliyor. Birebir eşleşmede yüzde 10’luk hata payı biraz yüksek gibi görünüyor. Ancak sistem, sunulan beş öneride neredeyse kusursuz bir eşleşme sağlayabiliyor.

Geliştiricilerin bir sonraki hedefi ise bu sistemi açık kaynaklı hale getirerek, primat gibi nesli tükenmekte olan hayvanlar için koruma çalışmalarının yürütülmesini sağlamak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.