DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Hava kirliliğiyle mücadelede en etkili bitki belli oldu

Yapılan bir araştırma, konu hava kirliliğiyle mücadele olduğunda “porsuk ağaçlarının” en etkili bitki türü olduğunu ortaya çıkardı. Porsuk ağacının küçük sivri yapraklarının havadaki zehirli parçacıkları yakalamada başarılı olduğu görüldü.

17.01.2024
A+
A-

Çoğu bitkilendirme projesinde, hava kirliliğinin şehirlerde en yoğun olduğu kış aylarında yaprak döken ağaçlar kullanılıyor.

Bu nedenle bilim insanları özellikle havanın en kirli olduğu kış aylarında tüm yıl boyunca havayı temizlemeye yardımcı olabilecek yaprak dökmeyen ağaçlara odaklandı.

Bilim insanları her gün yaklaşık 80 bin aracın geçtiği bir karayolunun kenarına 10 yaprak dökmeyen ağaç yerleştirdi.

Araştırmanın sonucunda hangi ağacın en çok kirlilik parçacığını yakaladığını görmek istiyorlardı.

Daha pürüzlü yüzeylere ve ince tüylere sahip yaprakların daha fazla kirletici madde yakalayacağı düşünülüyordu. Ama bu teori kanıtlanamadı.

Hava kirliliğini temizlemede en etkili yaprak türleri diken şeklindeydi; doğrusal ve sivri.

HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE EDEN BİTKİLER

Çalışmada belirlenen ağaçlar arasında kartopu, beyaz sedir, sitka ladin, bodur çam, Çin ardıcı ve Japon çobanpüskülü yer aldı.

Çalışma ayrıca stomaların (yapraktaki gözenekler) bitkilerin hava kirliliğini “yakalamasına” yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Porsuk ağacı bu süreçte yaprağın gözenekli alt kısmında daha fazla kirlilik parçacığı topladı.

Ağacın yaprağının diğer tarafı yüzde 47 daha pürüzlü. Bu durum pürüzlülüğün kiri yakalamak konusunda daha önemli olduğunu öne süren önceki araştırmaları bir noktada çürütüyor.

PORSUK AĞACININ TARİHİ

İngiltere’deki en eski porsuk ağacının 3 bin yaşında olduğu düşünülüyor.

Porsuk ağacının besi hayvanları için zehirli olması nedeniyle tarihte veba kurbanlarının mezarlarına ölüleri korumak için dikildiği biliniyor.

Aynı zamanda insanların büyükbaş hayvanlarını kilise arazisinde otlatmalarını engellemek için kilise bahçelerine porsuk ağacı dikildiği düşünülüyor.

Porsuk ağacı, daha çok kireçli topraklarda yetişiyor. Türkiye’de yetiştiği alanlar ise genellikle Kuzey Anadolu ve Toroslar. Bu bölgede bulunan toprak yapısı porsuk ağacı için oldukça ideal. Özellikle Rize ve Trabzon civarlarında sıklıkla porsuk ağacıyla karşılaşmak mümkün.

NTV

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.