DOLAR 32,4720
EURO 34,8577
ALTIN 2.421,49
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Harry Potter’ın Londra’sı

26.11.2018
A+
A-

İngiliz Muggle hükümeti Brexit ile uğraşadursun, Londra’yı Harry Potter serisinin yan hikâyesi olan ‘Fantastik Canavarlar’ın ikinci filmi ‘Grindelwald’ın Suçları’nın heyecanı sardı. Lakin 20 yıldır Harry Potter’a bu şehirde gerçekten yaşamış biri gibi muamele eden Londralılar, yeni seriyi Amerikan etkisi sebebiyle oldukça sert eleştiriyor. Londra’nın çok sayıdaki tematik yürüyüş turundan en popüleri elbette ki Harry Potter. Şehrin her köşesinde Gryffindor atkılı, asalı turist kafilelerine rastlamak mümkün. Farklı firmalar tarafından düzenlenen yürüyüş turları, ortalama 2.5 saat sürüyor. Harry Potter filmlerinde stüdyo yapımı iç mekânlar çoğunlukta olsa da genellikle dış cepheleri kullanılan yapıları kendi başınıza gezebilirsiniz.

Harry Potter’ın Londra’sı

Evi, değerinin 200 bin sterlin üzerine satıldı

Malum, hikâye Harry’nin merdiven altındaki odada yaşadığı, Dursley’lerin Privet Drive’daki evinde başlıyor. Londra’nın biraz dışında bulunan Little Whinging’deki ev, 2016 ve 2018’de iki kez satılığa çıkmış. 2016’da değerinin 200 bin sterlin üzerinde satılan ev, son satışında zarar edince gazetelerde ‘Harry Potter ve ev pazarındaki acıklı düşüş’ başlıklarıyla yer almış. Harry’nin hayvanat bahçesinde Burma pitonu ile konuştuğu ve ilk defa ‘garip şeyler’ yapabildiğini fark ettiği o an, Londra Hayvanat Bahçesi’nde geçiyor.

Harry Potter’ın Londra’sı

Teyzesinin evinden Hagrid rehberliğinde ayrılan Harry, büyücülük okuluna gitmeden önce okul ihtiyaçlarını karşılamak üzere Diagon Alley’de alışverişe çıkıyor. Diagon Alley’e giriş, büyücülerin uğrak mekânı olan Çatlak Kazan’dan gerçekleşiyor. Muggle, yani büyücü olmayanların dünyası ile büyücüler dünyasını ayıran bu mekânı J. K. Rowling, Londra’nın Charing Cross Road sokağında 1500’lerde kurulmuş bir birahane olarak tanımlıyor. Bugün de var olan sokak, modern ve antik kitapçıları ile meşhur. Film serisinde ise Çatlak Kazan’ın girişi iki farklı mekânda çekilmiş. ‘Felsefe Taşı’ndaki giriş, 14. yüzyıldan kalan kapalı çarşı Leadenhall Market’teki bir gözlükçü. Dükkânın sahibi 2001 yılından beri her gün fotoğraf çekmeye gelen Potter hayranları olduğunu söylüyor. ‘Azkaban Tutsağı’ filminde ise Harry’nin Knight Bus (Türkçeye Hızır Otobüsü olarak çevrildi) ile ulaştığı Çatlak Kazan’ın girişi, Borough Market’te yer alan bir çiçekçi.
Bir dipnot; Londra’da 24 saat çalışan otobüslere, Knight Bus ile sesteş olan Night Bus, yani gece otobüsü deniyor.

Harry Potter’ın Londra’sı

Harry Potter’ın Londra’sı

Gringotts’a girmek için vize gerekiyor

Alışveriş için Diagon Alley’e varan ikili, para çekmek üzere Gringotts Bankası’na uğruyor. Yer cüceler (Goblin) tarafından işletilen Gringotts, Londra’daki Avustralya Konsolosluğu’nun bulunduğu Australia House. Filmde dış cepheleri kullanılan çoğu gerçek mekânın aksine, Australia House’un içi serideki banka sahnelerini süslemiş. Sağlı sollu uzun yüksek masalarda, yer cücelerin harıl harıl çalıştığı alan halka açık olmayan sergi bölümünde yer alıyor. Harry gibi görünmezlik pelerininiz yoksa, Gringotts Bankası’nı ziyaret etmenin tek yolu, Avustralya vizesi için başvuru yapmak.

Harry Potter’ın Londra’sı

Dokuz Üç Çeyrek’te fotoğraf sırası

class=’cf’>

‘Potteresk’ tiyatro

Başka bir bilet sorunu da 2020’de sinema filminin vizyona girmesi beklenen ‘Harry Potter ve Lanetli Çocuk’ oyununda yaşanıyor. İnternet sitesinde her cuma 40 ek bilet çekilişle satılıyor. Buna karşın, gişenin önünden tesadüfen geçtiğim bir gün, iki hafta sonraya bilet bulabilmiştim. Anlaşılan o ki, gişe belli bir sayıdaki bileti ve iadeleri elinde tutuyor. Oyun her biri iki buçuk saat süren iki ayrı bölümden oluşuyor. Oyundan çıkan izleyicilere üzerinde ‘Sırları Sakla!’ yazan rozetler dağıtılıyor ve mail’inize J. K. Rowling’den özel bir mesaj geliyor. Oyunu izleyemeyecek olsanız bile, Leichester Square’deki ihtişamlı Palace Tiyatrosu’nu ziyaret etmek şart. Viktoryen yapının ana girişinde yer alan oyunun tanıtım dekoru gerçekten ‘Potteresk’ bir görüntü sergiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.