DOLAR 32,6078
EURO 34,8089
ALTIN 2.494,00
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Hapishanelere Uyuşturucu ve Silah Taşımak İçin Kullanılan Drone’lar Gittikçe Yaygınlaşıyor

04.08.2022
A+
A-

Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza giren insansız hava araçları (İHA), ya da bilinen diğer adlarıyla drone’lar, her geçen gün daha da popüler hâle geliyor. Bu araçlar, askeriyeden tarıma kadar birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Drone’ların bu denli yaygın ve kullanışlı olması da bazı ilginç olaylarla karşılaşmamıza neden oluyor.

Şimdi gelen haberler de bu hava araçlarının yasa dışı kullanımı ile ilgili yeni bilgileri ortaya çıkarıyor. Wired tarafından paylaşılanlara göre drone’lar, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer ülkelerde bulunan hapishanelere kaçak teslimatlar yapmak için kullanılıyor.

Drone’lar ile uyuşturucu, silah gibi eşyalar hapishanelere taşınıyor

Rapora göre 26 Ağustos 2019 günü ABD’nin Georgia eyaletinde durdurulan bir aracın içinden drone, tütün, mühimmat ve 14 cep telefonu çıktı. Araçtaki kişilerin planının da yakınlarda bulunan hapishaneye gece içerisinde fark edilmeden yük bırakmak olduğu belirtildi. Ancak bu kişilerin planı, kolluk kuvvetlerinin dikkatini çekmeleriyle başarılı olamadı.

Bu ikili, daha sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı ve hapis cezasına çarptırıldı. Birkaç yıl önce yaşanan bu olay, dünya genelinde gittikçe yaygınlaşan drone’ların hapishanelere kaçak mal taşıması için kullanılabileceğini ortaya koydu. Yetkililer de birçok maddeyi hapishanelere götürebilen bu araçlar için iyice endişelenmeye başladı.

Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan haberler de birçok ülkede bu tarz olayların yaşandığını gösteriyor. Bu olaylarda, hava araçlarının uyuşturucu, silah, bıçak, makas, cep telefonu gibi yasak şeyleri taşıyabildiği görülüyor. 2017 yılında çıkan bir haberde ise Birleşik Krallık’ın bir ‘drone çetesini’  çökerttiği ve araçlar ile taşınan malların bir milyon dolardan fazla değere sahip olduğu görülüyor. Bu kişilerin de vahşi yaşamı gözlemlemek için kurulan kameralar tarafından şansa yakalandığı belirtiliyor.

Kısacası, drone’ların yaygınlaşmasıyla birlikte bu tarz olayların artabileceği; uyuşturucu ticareti, silah şiddeti, cezaevi isyanı ve daha birçok yasa dışı eylemin yükselebileceği ifade ediliyor. Bu tarz hava araçlarını algılayabilen güvenlik sistemleri gibi önlemlerin alınması gerektiği de uzmanlar tarafından vurgulanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.