DOLAR 32,5872
EURO 34,7956
ALTIN 2.497,71
BIST 9.453,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Hamilelikte Kafein Tüketimi Obeziteye Neden Olabilir

25.09.2020
A+
A-

Bilindiği üzere hamilelik dönemi ve sonrası beslenme anne adayı ve bebeği için hayati önem teşkil ediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Latif Celal Küpelioğlu, gebelikte fazla kafein tüketiminin olumsuz etkilerini, ‘Sürekli kafein tüketimine maruz kalan bir gebenin bebeği dünyaya geldikten sonra hayatının orta dönemlerine kadar obezite problemi yaşayabilir’ şeklinde ifade etti.

GELİŞME GERİLİĞİNE NEDEN OLUYOR

Günlük kafein kullanımının 2 fincan ile sınırlandırılması gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Latif Celal Küpelioğlu, doğacak bebeğe kafein etkisinden bahsederken, ‘Ortalama olarak günlük 200 miligramlık kafeinin bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı biliniyor. Yapılan çalışmalar neticesinde bunun üzerine çıkıldığı takdirde doğacak bebekte birtakım sorunların olabileceğine dair bulgular mevcut. Çoğunlukla bebekte gelişme geriliği görülüyor. Bunu herkes yanlış anlıyor ve zeka geriliği gibi görüyor. Ancak burada bebeğin büyümesinde bir gerilikten bahsediliyor. Örneğin; 36’ncı haftada olması gereken kilonun altında kalması gibi. Bu en önemli etkilerinden birisidir. 200 miligramla kastettiğimiz günde ortalama iki fincan orta sertlikte kahve tüketimi’ ifadelerini kullandı.

OBEZİTE OLASILIĞI

En önemli risklerden birinin gelişim geriliği olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Küpelioğlu, anne adaylarının kahve tüketimini olabildiğince az seviyede tutmaları gerektiğini söyledi. Günde 4 fincan içtiğinde bebeğe muhakkak bir şey olacağı anlamına gelmediğini, fakat devamlı yüksek oranda kahve tüketiminin bebek sağlığı için zararlı olduğunu söyleyen Küpelioğlu, ‘Bu nedenle aşırı kahve tüketiminden uzak durmalarını öneriyoruz. İki fincan orta sertlikteki kahveyi geçmemelerini öneriyoruz. Gelişme geriliği en önemli risklerden birisi. Bunun uç noktası ise bu gerilik belirgin hale gelirse durum anne karnında bebeğin kaybedilmesine kadar gidebilir. Doğumdan sonra ise bu bebeklerde obezite olasılığının arttığına dair çalışmalar var. Sürekli kafein tüketimine maruz kalan bir gebenin bebeği doğduğunda hayatının orta dönemlerine kadar bir obezite problemi yaşayabilir. Çocukluk çağı obezitesinde de suçlanan tablolardan biri de budur’ açıklamasında bulundu.

ALKOL VE SİGARA BEYİN GELİŞİMİNE ZARARLI

Dr. Öğr. Üyesi Küpelioğlu sigara ve alkol kullanımı hakkında da bilgilendirme yaparak, ‘Ben anne adaylarına hep şunu söylüyorum. Kendinizi zehirleyebilirsiniz ama bebeğinizi zehirlemeye hakkınız yok. Sigara ve alkol gebelikte asla kullanılmaması gereken maddeler. Sigaranın zararları için çok net şunu söyleyebiliriz. Gelişme geriliği yine ön planda. Bu bebeklerde doğum sonrası ve ileriki yıllarda astım, solunum problemleri görülebilir. Anne karnındaki bebek kayıpları, düşüklerde suçlanabilecek maddelerden birisi sigara. Alkol de bu etkileri yapmakla beraber bebekte beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkilere yok açar, kalıcı hasarlarla bebeğin dünyaya gelmesine sebep olabilir. İçerdeki bebek çok savunmasız. Onu korumak lazım. Onu korumak için ise neden uzak durmanız gerektiği çok açık. Sigara, alkol, aşırı kahve tüketiminden kesinlikle uzak durmalısınız. Doğal, sağlıklı, proteinden zengin beslenme anne adaylarının bebeklerinin daha sağlıklı olması için elimizdeki en güzel imkanlar’ uyarısı yaptı.

İLİşKİLİ HABERLER Hamilelikte Baş Ağrısı

Hamilelikte Baş Ağrısı

Hamilelikte Grip Olmak

Hamilelikte Grip Olmak

Hamilelik Belirtileri Nasıl Belli Olur?

Hamilelik Belirtileri Nasıl Belli Olur?

Hamilelikte Uykuyu Kaçıran 7 Neden

Hamilelikte Uykuyu Kaçıran 7 Neden

İLİşKİLİ GALERİLER Hamilelikte Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 5 Besin

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 5 Besin

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.