Halil Sezai Olayında Son Durum
Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde yapılan ilk aşı uygulaması hakkında açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada aşı denemelerinin 25 merkezde yaygınlaşması beklendiği söylendi.
Prof. Dr. Serhat Ünal, aşı çalışmalarının gönüllülük bazında yürütüldüğünü belirtti. Sözlerine ‘bu hastalığa karşı, biz de aşı geliştirmelerine destek olmalıyız, insanlığa hizmet etmeliyiz’ şeklinde devam etti.
Kovid aşısının etkili olup olmadığının gözlemleneceği bu süreçte, 2. aşı yapılmasının ardından 28. ve 42. günlerde antikor üretilip üretilmediği incelenecek. Ayrıca aşı yaptıran kişilerin en ufak bir şikayette gelmesi gerektiğini belirtildi. Yan etkiler gözlemlenecek ve aşı için gönüllü olanlar aşı merkezlerine başvuru yapabilecek.
NEDEN 13 BİN?
Gerçekleştirilen açıklamada, ‘Toplamda Türkiye’de 13 bin kişiyi hedefliyoruz. 13 bin kişinin ilk aşamada 1200 kişisi, hastalık açısından ön planda ve en riskli gruptaki sağlık personelleri olacak’ ifadelerine yer verildi. Ayrıca Haziran ayında hastalığın artış oranına göre 13 bin kişiye aşı yapılması uygun görüldüğü de açıklandı.
Grubun ikiye ayrılacağını ve yarısına boş aşı verileceği ‘Tırnak içinde söylüyorum kör ya da maskelenmiş olarak yapılacak. Ne aşıyı uygulayacak bizler ne de aşının uygulandığı gönüllüler bunu bilmeyecekler. Bu grubun yarısına aşı, yarısına boş aşı yani plasebo vereceğiz. Boş bir aşı ile karşılaştırıyoruz’ cümleleriyle ifade edildi.
‘BİR KİŞİYE PLASEBO VERİLECEK’
Prof. Dr. Akova, öncelikle sağlık grubundan 1200 kişilik gruba ve sonra gönüllülere aşı yapılacağı belirtildi. Gönüllülerden 2 kişiye aşı, bir kişiye plasebo verilecek. Açıklamanın devamında Akova, ‘Boş aşı yapılan gönüllülerde belli sayıda hastalık ortaya çıkacak olursa, biz bunu 20-40 arasında düşünüyoruz, o zaman bizden ayrı denetleme kurulumuz var. Onlar bu hastalık ortaya çıkan grupta kime aşı yapılmış kime boş aşı yapılmış ona bakacaklar. Eğer aşı yapılan grupta hastalık görülmemişse, o zaman geri dönüp boş aşı alanlara ‘size de aşı öneriyoruz, aşı etkili oldu’ diye, onlara da aşıyı yapacağız’ şeklinde konuştu.
GRİP VE ZATÜRE AŞISINA GEREK YOK
Prof. Dr. Serhat Ünal Zartüre aşısı Kovid-19’a karşı koruma sağlamaz. Aşı yaptırmak için kuyruklara girmeye gerek olmadığın ı belirtti. Prof. Dr. Murat Akova ise, infülenza aşısının, 65 yaş üstü kişilerin akciğer, kan hastalığı olan, kanseri olan ve sağlık personeli olan herkese yapılabileceğini belirtildi.
YURT DIŞINDA YAPILANLARDAN FARKI YOK
Prof. Dr. Ünal ise Faz 3 çalışmaları hakkında, ‘Türkiye’de çok şükür ki altyapıya sahip ülkedir. Faz 3 çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. İsteği olan aşılardan 2 tanesi, Türkiye’ye ‘faz 3 çalışmalarında destek olur musunuz’ diye müracaatta bulundu. İlk çalışmalar Hacettepe’de başladı. Faz 3 denince ‘acaba kötü bir şey mi’ gibi, ‘bizim insanımızı kullanıyorlar’ gibi kavramlar geliyor. Bunlar gönüllü bazında ve kurallarına göre yapılmak kaydıyla, aynı anda Almanya, Brezilya, İngiltere’de, ABD’de, Şili’de, Endonezya’da çalışılırken, o ülkelerin kabul ettiği universal kurallar çerçevesinde her türlü tedbir alınarak yapılmaktadır. Orada yapılanlardan buradakinden farkı olamaz.’ açıklamasında bulundu.
BU BİTİNCE BAŞKA AŞI GELECEK
Aşı uygulaması için 25 merkez belirlendiği söylenen açıklamada, ülke çapında faz 3 çalışması gerçekleştirileceği de belirtilirken, bu aşılar bitince başka aşı geleceği de söylendi. Ayrıca bilimsel olarak, etik olarak, uygulanabilirlik olarak 3 aydan daha uzun süredir çalışmaların devam ettiği açıklandı.
İLİşKİLİ HABERLER
Koronavirüsün En Küçük Kurbanı