Hadrianapolis Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları ve Bulunan Bronz Filtre
Hadrianapolis Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında bulunan bronz filtre, antik dönemin sırlarını gün yüzüne çıkarıyor.
Hadrianapolis Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
DHA Eskipazar ilçesi Budaklar köyünde, milattan önce 1’inci yüzyılda kurulduğu ve milattan sonra 8’inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianapolis Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları sürmektedir.
MİLATTAN SONRASINA AİT BULUNTULAR
Kazılar, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında yürütülmektedir. Son olarak, milattan sonra 5’inci yüzyıla tarihlenen bronze filtre gün yüzüne çıkarılmıştır.
ANTİK DÖNEMDEKİ KULLANIMI
Doç. Dr. Çelikbaş, antik kentteki kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında devam ettiğini belirtti. Kazılarda elde edilen buluntular arasında bronz bir objenin de bulunduğunu ifade eden Çelikbaş, “Bu bronz objenin antik dönemde filtre olarak kullanıldığını tespit ettik. İnsanların içeceklerini filtreleyen bu obje, daha konforlu bir içim sağlıyordu. Obje, kronik bir forma sahip ve 9,2 santimetre uzunluğunda, üzerinde taşıma halkası bulunuyor. Antik dönemde bu bronz filtrenin bir kez kullanılmadığını, kullanıldıktan sonra temizlenip saklandığını ve defalarca kullanıldığını göstermekte. Konik bronz objenin üzerinde bulunan delikler, filtre görevini üstleniyor.”
5. YÜZYILIN ÖNEMİ
Bronz filtrenin milattan sonra 5’inci yüzyıla ait olduğunu vurgulayan Çelikbaş, “Hadrianapolis’te beşinci yüzyılda yoğun bir şekilde tarımsal faaliyetlerin gerçekleştiğini bilmekteyiz. Bu dönemde nar, elma, armut ve üzüm gibi meyvelerin yanı sıra arpa ve buğday gibi hububatın yetiştirildiği belgelenmiştir. Hububatın Hadrianopolis toplumu tarafından tüketildiği net bir şekilde ortaya konmuştur.”
Ayrıca, Çelikbaş, Hadrianopolis’te elde edilen tarımsal ürünlerden çeşitli üretimlerin yapıldığını belirterek, “Elde edilen meyvelerden meyve suyu ve değişik içecekler üretildiğini biliyoruz. İnsanlar bu içecekleri içerken, saz ve kamış gibi bitkisel malzemelerden elde ettikleri pipetlerin ucuna bu filtreyi takarak hem filtreleme hem de konforlu içim sağladıklarını görmekteyiz. Günümüzde pipetler plastikten üretiliyor; ancak antik dönemde pipetlerin bitkisel malzemelerden ve filtreli bronzdan elde edilmesi, o dönemde insanların içeceklerini daha sağlıklı ve konforlu bir şekilde tükettiğini göstermektedir.”
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)
Kaynak: Ensonhaber