DOLAR 32,2324
EURO 34,8108
ALTIN 2.417,37
BIST 10.265,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Güvenlik savaşları: Android vs iOS

04.03.2020
A+
A-

Cihaz güvenliği hakkında konuşacak olursak her iki işletim sistemi de eleştiri oklarının hedefi haline gelebilir. Her güncelleme aldığında güvenlik noktasının üzerine basan Apple, bir diğer tarafta milyonlarca kullanıcısı ile birçok markadan Android cihazlar.

Android işletim sistemi açık kaynaklı olduğu için hem geliştirilmeye çok açık oluyorken, hem de diğer tehlikelere karşı da oldukça savunmasız kalıyor.

iPhone’lar ise aksine hem telefon modelleri Android’e oranla daha az sayıda kalıyor hem de neredeyse 5 yıl önce çıkmış olan telefon modeli bile aktif olarak güncelleme alıyor.

Her iki işletim sisteminin de birbirinden özellik kopyaladığı aşikar. Kullanıcılar nezdinde değerlendirildiğinde ise her iki işletim sistemine de tutkun olan kişiler var. iPhone’dan vazgeçememciler ve Android’den vazgeçememciler bulunuyor.

Bakıldığında iPhone’un kendince avantajı bulunuyor. Zira kullanıcı sayısı tüm Android kullanıcılarından daha az ve bu noktada eski cihazlarının bile güncel kalması oldukça mantıklı. Diğer tarafta Samsung, Huawei, Xiaomi, Sony ve birçok büyük Android işletim sistemini kullanan cihaz bulunuyor.

Bu saydığımız şirketler bir de düşük, orta ve yüksek segment telefonlarıyla birçok model çeşidi de sunuyor. Haliyle birkaç yıl içinde telefon güncelleme almayı bırakıyor. Çünkü güncellenecek çok sayıda cihaz var.

Android kullanıcıları genellikle önemli güvenlik güncellemelerini zamanında alamazlar. Söz konusu akıllı telefona bağlı olarak, bazı Android kullanıcıları diğerlerinden birkaç ay sonra güvenlik güncellemeleri alıyor. Bu ise bazı sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Samsung 5G telefonlar için özel OLED ekranını tanıttı

Mobil pazarın önemli OLED ekran üreticisi olan Samsung 5G telefonlar için optimize edilmiş ekranını tanıttı. Bu sayede hem güç tüketimi hem de diğer özelliklerde iyileştirme yapıldı.

Telefon tercihi yine de önemli bir noktada yer alıyor

Güvenlik güncellemesi verilse bile bazı kullanıcıların bu güncellemeleri yapmadığı görülüyor. Android’in eski sürümlerini kullanan birçok kullanıcının yanında iPhone kullanıcılarının yüzde 77’si iOS 13’ü yani güncel sürümü kullanıyor.

Google’ın sunduğu Android cihazlarının sayısı hepsini aynı güvenlik düzeyinde ve aynı miktarda zaman ve sıklıkta güncel tutmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Ayrıca, birden fazla marka ve modele dağıtılması gerektiğinden bu güncellemeleri bütün kullanıcılara aynı zamanda dağıtmayı zorlaştırıyor. Güncellemeler daha az çıkıyor ve cihazlar daha az destekleniyor.

Güncelleme avantajını bir yana bırakalım. Yayımlanan verilere göre, Apple’ın hanesi de kötü senaryolarla dolu olduğu gibi yine de App Store üzerinde uygulamalar daha sıkı kontrolden geçiyor.

Geçen yılki rakamlar ise Google Play Store’un bu noktada sınıfta kaldığını gösteriyor. 25 binden fazla kötü amaçlı yazılım yüklenen Google uygulama mağazası için birçok eleştiri geliyor. Uygulamaları Apple kadar denetlemeyen şirketin, güvenlik açıkları ile karşılaştığı görülüyor.

Elbette tercih yine size kalmış, zira Android cihazlar da iOS cihazlar da farklı avantajlar sunuyor. Aldığınız markaya ve modele göre değişen özellikler size inanılmaz şeyler sunabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.