DOLAR 32,3441
EURO 34,8731
ALTIN 2.377,97
BIST 10.209,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Güvenilmez davranışlar tedbirleri geri getirebilir!

03.07.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Cihat Aslan’ın haberine göre İstanbul’da önceki gün askere uğurlama töreninde toplanan yüzlerce kişi, ne maske kuralına ne de sosyal uzaklık kuralına uydu.

Koronavirüs tedbirleri zarfında askere uğurlama törenleri İçişleri Bakanlığı genelgesi ile 21 Mart’ta geçici olarak yasaklanmıştı. Fakat yasağa karşın ülkenin birçok şehrinden askere uğurlama törenleri gelince bu defa bakanlık 81 ilin valiliklerine yazı gönderdi. Yazıda, son günlerde kamuoyuna yansıyan asker uğurlamaları görüntüleri nedeniyle toplu askere uğurlama konusunda önlem alınmasını, yasağa uymayanlara işlem yapılmasını istedi. Ama yasak ve cezaya karşın herhangi bir tedbir alınmadan askere yolcu etme törenleri devam ediyor. Son görüntüler de İstanbul Zeytinburnu’ndan geldi.

Önceki gece yüzlerce kişi önce sokağı trafiğe kapattı. Peşinde maske ve sosyal mesafe kuralını hiçe sayarak el ele halay çekti. Çevredeki vatandaşların aradığı polis, 20 dakika sonra durum yerine geldi. Fakat sadece dikkat yaptı. Gerisinde, topluluk her tarafta müziğin sesini açarak yolcu etme törenine devam etti.

Görüntüleri gören uzmanlar ise bunun büyük bir sorumsuzluk olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

‘Eski tedbirlere döneriz’

Prof. Dr. Levent Yamanel (Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi): “Görüntülerde yeni normalin alışmamız gereken 3-4 kuralı da ihlal edilmiş. Keza topluluk oluşturulmuş hem maske takılmamış, sosyal mesafeye uyulmamış ve ellerde bağlantı halinde. Yeni normale alışamadığımızı gösteren görüntüler. Orada bir tane vaka olsa ortamdaki yüze yakın kişi de enfekte olur. Böyle şeylere fazla uyarı etmemiz lazım. Yeni normale alışamazsak fazla daha yüksek sayılar görürüz. Eskiye döner, eski tedbirleri elde etmek zorunda kalırız. Mesela nikah salonları açılıyor. Düğünlerde de bu tip görüntüler olursa yayılım hızı artar. Eğer tedbirlere uymazsak keza normalleşmemiz gecikir keza de pandemi ile mücadelemiz sonuca varmaz ve pandemi süreci uzar.”

DUYARSIZLIK VE BENCİLLİK

Prof. Dr. İlhami Çelik: (Kayseri Büyük Kasaba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Bilim Kurulu üyesi): “Ortadaki görüntüler her şeyi anlatmaya yetiyor. Bunlar ayıp, duyarsızlık ve bencillikten başka bir şey yok. Oradakiler yalnızca kendilerinin değil, diğer insanların da hayatını tehlikeye atıyor. Toplum olarak birbirimizin hakkına riayet etmeliyiz. Dolayısıyla başkasının hakkında riayet edilmediği ortada.”

BAĞIRMALAR RİSKİ ARTIRIYOR

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı): “Bu sayıları azaltmak istiyorsak bir şekilde kalabalıklaşmanın ve sosyal mesafenin bozulmasının önüne geçmeliyiz. Bunun için kalabalık toplanmalara sayı sınırı konulmalı. Bir asker yolcu etme törenine sınır koymamız gerekir. Çünkü büyük sayılar büyük toplanmalardan çıkıyor. Diyarbakır’da bir taziye ziyaretinden 200 olgu, Kars’ta bir nişan yemeğinden 100 olgu, bir asker yolcu etme töreninden 58 vaka çıktı. Askere uğurlanma törenlerinin bir öteki tehlikesi de yüksek sesle söylev. Oradaki insanların müzik sesinden birbirlerine duyamadıkları için yüksek tonda hitabe, şarkı söylemeleri ağızdan çıkan virüs miktarını artırıyor. Nikah salonları, tiyatrolar ve sinemalar da açıldı. Ancak riskleri farklı. Sinema ve tiyatroda halk konuşmadan ve bağırmadan oturuyor. Nikah ve nişan salonlarında ise insanlar birbirleriyle konuşuyor, bağırıyor ve şarkı söylüyorlar dolayısıyla tehlike çok daha yüksek.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.