DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Güven Kaya’nın Engelleri Aşan Hikayesi

Güven Kaya’nın engelleri aşan hikayesi, azim ve kararlılıkla dolu bir yaşam öyküsüdür. Zorlukların üstesinden gelirken gösterdiği cesaret, herkese ilham veriyor. Bu etkileyici yolculuğu keşfedin!

04.09.2024
A+
A-

Yüksekten düşme sonucu omurilik felci yaşayan ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan Güven Kaya, hayatına köşeye çekilerek değil, cesur bir şekilde devam etti. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin (TOFD) atölyesinde gösterdiği ustalıkla, hem kendisine hem de diğer engelli bireylere ilham kaynağı oldu.

Ankara’da staj yaptığı meslek lisesinde kaynak yaparken 7. kattan düşen Güven Kaya, bilinçsiz bir ilk yardım uygulaması sonucunda omurilik felci geçirdi. 18 yaşında yatağa bağımlı hale gelen Kaya, insanların kendisine acımasını istemediği için dışarı çıkmaktan bile çekindi. Ailesiyle birlikte şehir değiştirerek İstanbul’a geldiklerinde, ilk tekerlekli sandalyesini Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nden, hiç tanımadığı birinin yönlendirmesiyle ücretsiz olarak aldı.

Dernekte, kendisi gibi birçok engelli bireyle tanışan Kaya’nın umutları yeniden yeşerdi. Meslek lisesindeki eğitimini atölyede uygulama fırsatı buldu ve üretime katılmaya başladı. Çalışmaya başladıkça özgüveni arttı ve maddi olarak da geçimini sağlamaya başladı. Bu süreçte evlenip bir çocuk sahibi olan Kaya, yaşadığı zorlukları ve mücadelesini “5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü” kapsamında AA muhabirine anlattı.

Engellerin Aşılması Gereken Sosyal Hayat

Tekerlekli sandalyesine kavuştuğunda özgürlüğüne kavuşacağını düşünen Kaya, “Sosyal hayata tekrar katılabileceğimi düşünüyordum. Ancak dışarıdaki fiziki ve mimari engeller, biz engellilerin sosyal hayata katılmasını imkansız hale getiriyor.” dedi. Sadece kendi sıkıntılarının değil, ailesinin de bu zorlukları yaşadığını belirtti. “Fiziksel engellerin yanı sıra, toplumun duyarsızlığıyla da mücadele ediyoruz,” diyen Kaya, sık sık gelişigüzel park edilmiş araçlar ve kaldırımların rampasız olması gibi sorunlarla karşılaştıklarını ifade etti.

Kaya, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nde engeller için verilen mücadeleyi vurgulayarak, “Bütün engelleri ortadan kaldırabilmek için savaşımız sonuna kadar devam edecek. Mücadelemizi asla bırakmayacağız. Bizi tanımaları gerekiyor. Dışarı çıkıp hayata tam anlamıyla katılım sağlamamız gerekiyor ki varlığımızı anlasınlar. Varlığımız anlaşıldığında, engellerin kalkacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Özgüvenin Yeniden Kazanılması

Birçok engellinin dışarıya utandığı için çıkmadığını ve bazılarının hayattan tamamen koptuğunu anımsatan Kaya, dernekte verilen eğitimlerle kendi dahil birçok insanın iş sahibi olduğunu dile getirdi. “Biz hayatta bir şeyler başardıkça kendimize olan özgüvenimiz artıyor. Özgüvenimiz arttıkça üretim yapabiliyoruz. Bir sağlıklı insanın yapamadığı bir şeyi, imkan verildiğinde biz de yapabiliyoruz. Sadece imkan verilmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Kaya, dernekte çalışmaya nasıl başladığını şöyle anlattı: “Hayat ‘bitti’ dediğin yerde yeniden başlıyor. ‘Elinden bir iş geliyor mu?’ dediler. Usta olduğumu söyledim. Atölyelerde çalışmamı teklif ettiler. Çalışırım, üretirim, ellerim tutuyor. Orada özgüvenim geldi, para kazanmaya başladım. İnsan aşık da olabiliyormuş; aşık oldum, evlendim, çocuğum var.” dedi. Bu engelleri aşabildiyse, diğer arkadaşlarının da bunları başarabileceğini belirtti.

Dernek Çalışmaları ve Toplumsal Bilinçlendirme

Kaya, dernekteki akülü sandalye atölyesinde sandalye tamir eden, deri atölyesinde çalışan ve epoksi atölyesinde ürünler üreten bir birey olarak, “Engelli arkadaşlarımız evde oturduğu sürece hayata katılım sağlayamaz. Kendilerini evlerine hapsetmesinler. Bizi evde kalmamız için dışarıdaki şartlar zorluyor ama Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği bunu yapabildiyse, diğer herkesin de yapması lazım.” diye vurguladı.

Dernek bünyesinde yürütülen çalışmalarla ilgili de Kaya, “Biz insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ehliyet alabileceklerini, evlenebileceğini ve özgürce yaşayabileceğini gösteriyoruz. Biz sorunları daha önce yaşadık, onların yaşamasını istemiyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.