DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Güneş Sistemi’nde üç yeni uydu keşfedildi

Güneş sistemimiz evrene oranla küçük olabilir, ancak hala yeni keşifler yapılmaya devam ediyor. Bilim insanları ikisi Neptün’ün, biri de Uranüs’ün yörüngesinde olmak üzere üç yeni uydu keşfetti.

27.02.2024
A+
A-

Bilim insanları güneş sistemimizde daha önce tespit edilmemiş üç uydu keşfettiler.

Uranüs’ün etrafında 20 yıldan uzun bir süredir yeni bir uydu keşfedilmemişti. Yeni uydunun 8 km genişliği ile keşfedilen en küçük uydu olduğu belirtiliyor.

Neptün’ün iki yeni uydusu, yer tabanlı teleskoplar tarafından şimdiye kadar keşfedilen en sönük uyduyu içeriyor.

Bu yeni uydular Neptün’ün bilinen uydu sayısını 16’ya çıkarırken, Uranüs’ün uydu sayısı 28’e ulaştı, ancak bu sayı güneş sisteminin en büyük iki gezegeniyle kıyaslandığında hala düşük kalıyor.

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jupiter’in 95, Satürn’ün ise 146 uydusu var ve bu sayı düzenli olarak artıyor.

EN SÖNÜK UYDULAR

Araştırmacılar “Yeni keşfedilen üç uydu, bu iki buz devi gezegenin etrafında yer tabanlı teleskoplar kullanılarak şimdiye kadar bulunan en sönük uydular” dedi.

Uzmanlar, bu kadar sönük nesneleri ortaya çıkarmak için özel görüntü işlenmesi gerektiğini belirtiyor.

SHAKSPEARE KARAKTERİ İSMİ VERİLECEK

Uranüs’ün yeni uydusu geçici olarak S/2023 U1 olarak adlandırıldı, ancak Uranüs uyduları için isimlendirme kurallarına uygun olarak sonunda bir Shakespeare oyunundan bir karakterin adı verilecek.

İlk kez geçen yıl Kasım ayında Dr Sheppard tarafından Şili’deki Carnegie Science Las Campanas Gözlemevi’ndeki Magellan teleskopları kullanılarak tespit edildi.

Çapı sadece yaklaşık 8 km olan uydu, muhtemelen Uranüs’ün var olan uyduları arasında en küçüğü ve gezegenin yörüngesinde 680 günde dönmekte.

Geçici isimler verilen üç yeni uydu için resmi adların verileceği bildirildi.

NTV

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.