DOLAR 32,3704
EURO 34,7268
ALTIN 2.400,47
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Güneş koruyucular, D vitamini almayı engeller mi?

18.06.2020
A+
A-

ABONE OL

Şüphesiz, vücudumuzda D vitamini seviyelerini gözetmek epeyce önemli.

D vitamininin en iyi tanımlanmış yararı kemik sağlığıdır. Kandaki kalsiyum ve fosfat seviyelerini korumaya yardımcı olur, ayrıca bu minerallerin kemiklere dahil olmasına ve kemik yapısını güçlendirmesine de katkı maddesi sağlar.

Yapılan araştırmalar D vitamininin beyin, yürek, kaslar, bağışıklık sistemi ve cilt de dahil elde etmek üzere öteki doku işlevlerinde kemik oluşumunun yanı sıra önemli rolüne sinyâl ediyor. Çoğu uzman, onu bir vitaminden çok bir hormon olarak görüyor.

Yaz aylarında neden daha mutlu olduğunuzu merak ettiyseniz, güneş ışığından büyüyen D vitamini seviyeleri size aradığınız cevabı verecektir.

D vitamininin zihinsel sağlığımızı desteklemede kayda değer bir rol oynadığını bildiren çalışmalar artıyor. Düşük D vitamini seviyeleri mevsimsel depresyonla benzer ve potansiyel olarak daha düşük serotonin seviyeleriyle ilişkili olabilir.

Genel sağlık durumu açısından, D vitamini eksikliği hafif depresyon, yorgunluk, kemik yoğunluğu kaybı ve düşük bağışıklık ile kendini gösterebilir.

Neyse ancak, vücudumuzun D vitamini üretimini arttırmak için yapabileceğimiz şeyler var. Kısaca belirtildiği gibi, ana D vitamini kaynağımız; güneş ışığı!

D vitamini almak için UV maruziyeti en iyi yoldur. Fakat kendimizi deri kanserlerinden, hasarlardan ve erken yaşlanmadan korumak için bunu süreci dürüst bir şekilde yönetmemiz gerekir.

SPF, D Vitamini düzeylerini nasıl etkiler

SPF, D Vitamini düzeylerini nasıl etkiler?

Vücudumuz, UVB ışınları baştan sona D vitamini üretmeye başladığı için, SPF gibi bu ışınları bloke eden her şey ne kadar D vitamini üretebileceğimizi sınırlayacaktır.

Oysa bu kavram yalnızca teoride geçerli gibi görünmektedir. Geniş spektrumlu güneş kremleri UVB radyasyonunu etkin bir şekilde engelleyebilir. aynı zamanda, D vitamini eksikliğine niçin olup olmadığı tartışmalıdır

Güneş kremi kullanırken D vitamini sentezi konusunda endişelenmenize lüzum yok. Hatta gerçek şu ki, SPF olmadan dışarı çıkmanın daha büyük bir zarara neden olma olasılığı daha yüksektir.

D vitamininizi takviyelerin aksine güneşten almak isteseniz bile, uzmanlar bunu tehlikesiz bir şekilde yapabileceğinizi önerir.

Cilt tipinize alt olarak yalnızca 15 ila 60 dakika güneşe maruz kalmanız yeterli olacaktır.

Tatmin Edici D vitamini aldığınızdan belirli elde etmek için cilt sağlığınızdan ödün vermenize lüzum değil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.