DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Güneş Enerjisi Yatırımlarında Süre Uzatımı ve Yeni Düzenlemeler

Güneş enerjisi yatırımlarında süre uzatımı ve yeni düzenlemeler hakkında detaylı bilgi. Enerji sektöründeki güncel gelişmeleri kaçırmayın!

20.04.2025
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Güneş Enerjisi Yatırımlarına Özel Süre Uzatımı Kararı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi alanında gerçekleştirilen yatırımlar için önemli bir düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni kararla, yurt dışından temin edilen güneş paneli ve taşıyıcı sistemler için belirlenen yatırım tamamlanma vizesi son müracaat tarihi önceki tarihten 31 Mayıs 2025 tarihine uzatıldı. Bu düzenleme, özellikle projelerin tamamlanma sürecinde yaşanan gecikmelere karşı sektöre önemli bir esneklik kazandırdı.

Ancak, bu süre uzatımı tüm yatırımcılar için geçerli değil. Yatırım teşvik belgesi almış ve projeleriyle ilgili gerekli izin, onay ve kabul işlemlerini 28 Şubat 2025’ten önce tamamlayanlar, bu avantajdan faydalanabilecek. Bakanlık, bu şartı sağlayan yatırımcıların başvurularını dikkate alarak, projelerinin tamamlanması için yeni bir fırsat sundu.

Resmi Gazete’de Yayımlanan Düzenlemenin Ayrıntıları

Resmi Gazete’de yayımlanan ve “Yatırımların Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik” başlığını taşıyan bu yeni düzenleme, güneş enerjisi sektöründeki projelerin süresini 3 ay daha uzatmış durumda. Bu sayede, özellikle yurt dışından tedarik süresi uzunca olan projelerde önemli bir rahatlama sağlanmış oldu.

Yatırım teşvik belgesi bulunan projeler, bu düzenlemeden yararlanabilmek için ilgili resmi kurumlar nezdinde başvurularını tamamlamış ve izin süreçlerini başlatmış olmaları durumunda, 31 Mayıs 2025 tarihine kadar projelerini tamamlayabilecekler. Bu, sektördeki yatırımcılar açısından büyük bir avantaj anlamına geliyor.

Sektör Üzerindeki Etkileri ve Gelecek Perspektifi

Bu düzenlemenin, enerji sektöründe özellikle yurt dışı tedarik zincirinde yaşanan gecikmelere karşı önemli bir esneklik sağladığı görülüyor. Gümrük ve lojistikteki aksaklıklar, projelerin tamamlanma süresini uzatmak zorunda kalıyordu. Artık, 3 aylık bu ek süre ile projelerin tamamlanması daha gerçekçi hale gelecek ve sektörün gelişimine ivme kazandıracak.

Resmi Gazete’de yayımlanan bu düzenleme, 19 Nisan 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Böylece, yatırımcılar açısından hukuki bir altyapı oluşturuldu ve yeni uygulama resmen başlamış oldu. Bakanlık, yaptığı açıklamada, amaçlarının yatırımların sürekliliğini sağlamak ve projelerin aksamadan ilerlemesini teşvik etmek olduğunu belirtti.

Yatırımcılar Ne Yapmalı ve Dikkat Etmeli?

Bu yeni düzenlemeden faydalanmak isteyen yatırımcıların, şartlara uygunluklarını belgeleyerek ilgili kurumlara zaman kaybetmeden başvurmaları gerekiyor. Aksi takdirde, eski tarih olan 28 Şubat 2025 geçerli sayılacak ve projelerini tamamlayabilmek için yeni bir şans elde edemeyeceklerdir.

Güneş Enerjisi Yatırımlarında Devam Eden Destekler

Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda, güneş enerjisi yatırımlarının önünü açan bu tür düzenlemeler, sektörün gelişimini desteklemeye devam ediyor. 31 Mayıs 2025 tarihi, yatırımcılar için yeni bir dönüm noktası ve süreçlerini tamamlamak adına kritik bir zaman dilimi olarak öne çıkıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.