DOLAR 32,4031
EURO 34,5974
ALTIN 2.384,54
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

Guatr ve Tiroid Tedavisine Dair Merak Edilenler

13.05.2020
A+
A-

Guatr ve tiroid tedavisi ile ilgili açıklamalarda yer alan Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Yetkin, “Boyunda bulunan tiroid bezinin herhangi bir nedenle büyümesine guatr denir. Tiroidin bir veya birkaç bölgesinde, ortaya meydana çıkan yumrulara tiroid nodülü denir. Büyümüş tiroid bezinde nodül ya da nodüller bulunursa buna nodüler guatr denir. Guatrın belirtileri büyüklüğüne ve fonksiyon bozukluğu olup olmadığına kadar değişir. Tiroid bayağı çalışıyorsa guatr, hastaların büyük çoğunluğunda boyunda şişlik haricen herhangi bir şikayete yol açmaz. Ama çok büyürse nefes borusuna baskı yaparak tıkanıklık hissi, öksürük ve solunum güçlüğü ortaya çıkabilir. Guatrda tiroid bezinin salgıladığı hormon düzeylerinin gerekenden az veya pozitif olmasından kaynaklanan belirtiler de görülebilir. Hormon salgılanmasının pozitif olduğu durumlarda, hastada sinirlilik, çarpıntı, ellerde titreşim, kilo kaybı, kadınlarda adet düzensizliği görülebilir. Hormon salgılanmasının normalden az olması sonucunda ise kilo alma, kabızlık, halsizlik, ciltte kuruma, saç dökülmesi gibi bulgular laf konusu olabilir,” dedi.

AMELİYAT HANGİ DURUMLARDA GEREKİYOR?

Guatrda nodülleri olan bir hastanın, nodüllerde kanser olup olmadığının belirlenmesi ve tiroid ameliyatına gerek olup olmadığı kararının verilmesinin çok manâlı olduğunu bildiren Dr. Yetkin, şu açıklamalarda bulundu:

“Çünkü bir tiroit nodülünde kanser bulunma ihtimali yüzde 5 civarındadır. Guatrdan şüphelenilen durumlarda önce boyun bölgesinin muayenesi yapılır. Bunun yanı sıra guatrın vücutta sebep olabileceği öteki bulgular (ellerde titreşim, ciltte nemlilik ya da kuruluk, saçların incelmesi veya dökülmesi, gözlerin öne içten çıkması gibi) araştırılır. Muayeneden sonra kanda T3,T4,TSH hormonlarının (tiroid fonksiyon testleri) seviyesine bakılır ve görüntüleme yöntemleri (ultrasonografi ve gerekirse sintigrafi) yapılır. Bu Nedenle hem tiroidin sıradan çalışıp çalışmadığı hem de tiroidin büyüklüğü, nodül bulunup bulunmadığı anlaşılmış olur. Tiroid nodülünde değişken bir koşul saptanırsa ince iğne aspirasyon biopsisi ile tanı kesinleştirilir. Guatrda nodül bulunmuyorsa, hastanın herhangi bir şikayeti yoksa, tiroidin fonksiyonunda bozukluk olup olmadığı araştırılmalıdır. Tiroid fonksiyonlarında biçimsizleşme varsa uygun şekilde çare edilmelidir. Hormon eksikliği olan hastalara tiroid hormonu yer alan ilaçlar verilmektedir. Hormon fazlalığı olan hastalara hormon yapımını azaltacak ilaçlar verilerek hormon düzeyi normale getirildikten sonradan ameliyat veya radyoaktif iyot tedavisi yapılır. Tiroid fonksiyonlarında bozukluk yoksa yalnızca izlemek yeterli olur. Eğer hastada guatra ait şikayetler varsa oysa bunlar guatrın nefes ve yemek borusuna zorlama yapması sonucu oluşan nefes almada zorluk, yutma bozukluğu, boğazda düğümlenme hissidir, hastanın ameliyat olması gündeme kazanç. Keza guatr kozmetik kaygılara yol açacak kadar büyükse tekrar ameliyat yapılabilir.”

FAZLA ÇALIŞAN TİROİDLERE DİKKAT!

Nodüler guatrda, tiroid fazla çalışıyorsa ve nodüller tiroidin her iki lobunda da görülüyorsa, tiroidin tamamının çıkarılması gerektiğini açıklayan Dr. Yetkin, “Nodüller tiroidin yalnızca bir lobunda ise, nodüllerin olduğu tiroid lobu (lobektomi) çıkarılır. Nodüler guatrda tiroid hormonları alışılagelmiş ise nodüllerde kanser veya kanser şüphesi varsa ameliyat gerekir. Bunun yanı sıra; Nodüler guatrlı hastada boyun bölgesine daha önce ayrı sebeplerle radyoterapi yapılmışsa, nodül çapı 4 cm’nin üzerindeyse, nodüllerde süratli artış saptanırsa yeniden ameliyat gereklidir. Ameliyat gerektiren şartlar yoksa hastalar izleme alınır. Yaygın nodüler guatrda ameliyat kararı verilmişse total tiroidektomi yapılması önerilmektedir. Tiroid nodül veya nodülleri tek yanlı ise uygun klinik durumlarda tek yanlı tiroidektomi (lobektomi) yapılabilir,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER İç Guatr Belirtileri

İç Guatr Belirtileri

Guatr Hastalığını Önlüyor? Deniz Börülcesinin Göz Ardı Edilen Faydaları

Guatr Hastalığını Önlüyor? Deniz Börülcesinin Göz Ardı Edilen Faydaları

Guatr'a Doğal Çare Hindistan Cevizi Yağı

Guatr’a Doğal Tedavi Hindistan Cevizi Yağı

Ameliyat Gerektiren Tiroit Nodülleri Hangileridir?

Ameliyat Gerektiren Tiroit Nodülleri Hangileridir?

İLİşKİLİ GALERİLER Tiroidlerinizin Düzgün Çalışmadığını Gösteren 10 Belirti

Tiroidlerinizin Sürükleyici Çalışmadığını Bildiren 10 Semptom

Tiroid Hormonlarının Düzeni İçin Kara Turp Yiyin!

Tiroid Hormonlarının Düzeni İçin Kara Turp Yiyin!

Tarihin En Tehlikeli Salgın Hastalıkları

Tarihin En Tehlikeli Salgın Hastalıkları

Salgın Stresi Stres Cilt Hastalıklarını Artırıyor

Salgın Stresi Stres Deri Hastalıklarını Artırıyor

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.