DOLAR 32,2173
EURO 34,9734
ALTIN 2.509,19
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

Guatr Kronik Hastalık Mıdır?

21.08.2020
A+
A-

Hemen herkeste görülebilen guatr, doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. 40 yaş üsttü bireylerde daha yaygın görülür. Guatr’ın en bilinen nedeni ise beslenmedeki diyot eksikliğidir. Graves hastalığı, Hashimoto hastalığı, tiroid kanseri, hamilelik ve enfeksiyon gibi birçok faktör tiroid bezinin büyümesine neden olur. Sizin için guatr hakkında merak edilenleri bir araya getirdik. İşte detaylar…

GUATR NEDİR?

Guatr, tiroid bezinizin anormal şekilde büyümesine denir. Tiroid boynun bittiği yerde Adem elmasının hemen altında yer alan kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid bezi metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olan iki ana hormon üretir; tiroksin (T-4) ve triiyodotironin (T-3).

Tiroit bezinde tiroid hormonunun yapımı azaldığı zaman beyinde yer alan hipofiz bezinin tiroidi uyarıcı hormonunun (TSH) salgılanması giderek artar ve bu hormon tiroid bezinin büyümesine neden olarak guatrı meydana getirmiş olur.

GUATR BELİRTİLERİ

Tıraş olurken veya makyaj yaparken özellikle belirgin olan, boynun dibinde görünen şişlik, boğazın sıkıldığı hissi, öksürük, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve nefes darlığı guatr belirtileri arasında yer alır.

GUATR’A HANGİ DOKTOR/BÖLÜM BAKAR?

Guatr için hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne başvurması gerekir. Dahiliye uzmanının muayenesinin ardından, tiroit testleri ve tiroid ultrasonografisi yapıldıktan sonra tanı konulur. Guatr hastalığının 3 tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar ilaç tedavisi, iyot tedavisi ve cerrahi tedavidir.

GUATR KRONİK HASTALIK MIDIR?

Guatr hastalığının bazı çeşitleri kronik sayılmaktadır. Ancak ülkemizdeki tüm guatr hastaları kronik hasta sayılmamaktadır.

İLİşKİLİ HABERLER Düşük Tansiyon (Hipotansiyon) Nedir? Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Düşük Tansiyon (Hipotansiyon) Nedir? Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri Nelerdir? Gastrite Ne İyi Gelir?

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri Nelerdir? Gastrite Ne İyi Gelir?

KOAH Hastalığı Sinsice İlerliyor! KOAH Belirtileri Nelerdir?

KOAH Hastalığı Sinsice İlerliyor! KOAH Belirtileri Nelerdir?

Ganglion Kisti Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ganglion Kisti Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Coronavirüsün Çocuklar Üzerindeki İlk Belirtisi Buymuş!

Coronavirüsün Çocuklar Üzerindeki İlk Belirtisi Buymuş!

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Paraziti Belirtileri

Bağırsak Paraziti Belirtileri

Mutlu Olduğunuzun Belirtileri

Mutlu Olduğunuzun Belirtileri

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.