DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Göz Tembelliği Nedir?

19.09.2021
A+
A-

Doğumdan itibaren her iki gözü sağlıklı görsel uyarı alan çocuklar, bu iki gözden gelen görüntüleri beyinde birleştirip tek bir görüntü olarak algılamayı öğrenir. Bunun gelişimini önleyen durumlar göz tembelliğini meydana getirir.

Doğumdan itibaren her iki gözü sağlıklı görsel uyarı alan çocuklar, bu iki gözden gelen görüntüleri beyinde birleştirip tek bir görüntü olarak algılamayı öğrenir. Bunun gelişimini önleyen durumlar göz tembelliğini meydana getirir. Peki, göz tembelliğinin nedenleri nedir? Göz tembelliği nasıl tedavi edilir?

GÖZ TEMBELLİĞİNİN NEDENLERİ

– Gözlerde kaymanın meydana gelmesi

– İki gözün gözlük numaralarının birbirinden farklı olması

– Görme eksenini kapatacak göz kapağında düşüklük

– Doğumsal katarakt 

GÖZ TEMBELLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Çocuklarda; Erken tanı ve tedaviyle göz tembelliği giderilebilir. Görme tembelliğinin çocukluğun erken yıllarında tedavi edilebileceği kritik bir dönem mevcuttur.

İlk olarak görme tembelliğine sebep olan hastalık tedavi edilir. Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavisi bulunmamaktadır. Buna neden olan şaşılık veya göz kapak düşüklüğüyse ilk önce bu durumlar cerrahi ile tedavi edilir.

Gözlük ihtiyacı göz tembelliğine neden ise hastanın gözlük tedavisi başlar. Ardından hastanın yaşına ve görme tembelliğinin derinliğine göre belirlenen sürelerle sağlıklı göze kapama tedavisi oluşturulur.

Göz kapama tedavisinde yapışkanlı göz kapatma pedleri sayesinde iyi gören göz kapatılır ve kişinin tembellik olan gözü kullanması sağlanır. Uzman tarafından önerilen sürenin sonunda görme keskinliğinde artış miktarı saptanır.

Yetişkinlerde; Kritik yaş dönemi sonrası ve yetişkin yaş grubundaki göz tembelliği olan hastalarda nörovizyon tedavisi gibi yöntemlerle olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Nörovizyon Tedavisinde; İlk seans göz doktoru tarafından hastanede, ardından hastanın kendi evinde bilgisayar kullanılarak gerçekleştirilir. Kişi, bilgisayar ekranında gösterilen özel görüntüleri ve görevleri algıladığında, bilgisayar faresini tıklayarak bilgisayara geri sinyal gönderir. Hasta eğer yanlış görüntü sırasında tıklama yaparsa bilgisayar kişiyi uyarır. Görsel görevler doğru algılanana kadar tedavi seansları devam etmektedir.

Tedavi seansları aynı gün olmaksızın haftada 2 – 3 kez ve 30 – 40 dakika boyunca yapılır. Bu tedavi iki ay boyunca sürer. Tedavinin başlangıcında ve sonunda doktor, görme keskinliği düzeyini kendi kontrol eder.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.