DOLAR 32,5629
EURO 34,7123
ALTIN 2.410,49
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Google, Play Store’da Uyguladığı Komisyon Oranını Yarı Yarıya Düşürdü

17.03.2021
A+
A-

Son zamanlarda Google ve Apple’ın uygulama mağazalarını sık sık gündemde gördük. Bu ikili, özellikle Epic Games’in Fortnite krizi zamanında birçok kullanıcıdan, geliştiriciden ve şirketten tepki toplamıştı. Bu tepkinin nedeniyse her iki şirketin de elinde bulundurduğu avantajı kötüye kullanmasıydı.

Apple ve Google, ücretli uygulamalarda ve uygulama içi satın alımlarda kullanıcı tarafından ödenen miktarın %30’unu komisyon olarak kendi cebine koyuyordu. Bu duruma gelen şikayetlerin ardından Apple, kasım ayında ilk adımı atmış olsa da Google tarafından bugüne kadar ses gelmemişti. Bugünse Google’dan beklenen hamle geldi.

Google, en sonunda istenilen hareketi yaptı:

google play store

Teknoloji devi Google, 1 Temmuz tarihinden itibaren bir yılda elde edilen gelir 1 milyon doları aşmadığı sürece uygulama satışlarından ve uygulama içi her türlü alışverişten elde edilen gelirden %15 komisyon alacağını açıkladı. Yani şirket, normalde uyguladığı komisyon oranını özellikle küçük geliştiriciler için yarı yarıya düşürmüş durumda.

Google’ın yaptığı bu hareket, şirketin açıklamaları tamamen doğruysa fazlasıyla sevindirici diyebiliriz. Google, daha önce yaptığı bir açıklamada Android geliştiricilerinin %99’unun yılda 1 milyon doların üstünde gelir kazanmadığını açıklamıştı. Dolayısıyla yapılan bu indirimin birçok geliştiriciyi sevindireceğini söyleyebiliriz.

Google’ın bu indirimi Apple’ın indirimiyle hemen hemen aynı diyebiliriz. Apple, kasım ayında yaptığı açıklamada tüm uygulamalarıyla yılda 1 milyon doların altında kazanan geliştiricilerden %30 yerine %15 komisyon alınacağını açıklamıştı. Aralarındaysa çok ince bir fark bulunuyor. Play Store geliştiricilerinin avantajlı olduğu bu farkı iki maddede şu şekilde açıklayabiliriz:

Play Store geliştiricisisiniz. Bir yıl içinde 1.100.000 dolar gelir elde ettiniz. Gelirinizin yalnızca 100.000 dolarlık kısmından %30’luk komisyon alınacak. 1 milyon dolarlık gelirinizden %15’lik komisyon alınacak. App Store geliştiricisisiniz. Bir yıl içinde aynı geliri elde ettiniz. Ancak 100.000 dolar yerine 1 milyon doları aştığınız için tüm gelirinizden %30’luk komisyon alınacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.