DOLAR 32,3850
EURO 34,7525
ALTIN 2.403,42
BIST 10.158,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Google, Güvenli Olmayan Siteleri Kullanıcılardan Uzak Tutacak Bir Özellik Üzerinde Çalışıyor

05.07.2021
A+
A-

Ortaya çıktığı zamandan bu zamana bilgisayarlar üzerindeki ağır yüküyle tanınan Google Chrome’un devasa bir kitlesi bulunuyor. Her yıl en çok kullanıcıya sahip olan tarayıcılarda zirveye oynayan Chrome, güvenlik anlamında kullanıcıların daha rahat etmesini sağlayacak olan bir özellikle karşımızda.

Bilgilere göre Google Chrome, HTTPS-Only moduyla birlikte kullanıcıları güvenli olmayan sitelerden uzak tutacak. Özelliğin tarayıcıya ne zaman geleceği bilinmemekle birlikte bu yıl içinde ağustos ya da eylül aylarında çıkması bekleniyor. İşte öne çıkan detaylar:

Güvensiz Sitelerden Koruyacak

Chrome

Öncelikle HTTP ve HTTPS’den kısaca bahsedelim. HTTP, bilgilerin nasıl aktarılacağını belirleyen bir iletişim protokolü olarak karşımıza çıkıyor ve girdiğimiz bilgileri şifreleme olmadan metin şeklinde aktarıyor. HTTPS ise SSL sertifikası kullanarak bilgilerin aktarıldığı iletişim ağında güvenli bir kanal oluşturup bu bilgilerin şifrelenerek iletilmesini sağlıyor. Bu sebeple alışveriş siteleri gibi hassas bilgilerinizi girmeniz gereken yerlerde HTTPS uzantısı kullanılıp kullanılmadığına dikkat etmeniz gerekir.

Google Chrome, bu özellikle birlikte HTTP protokolüne sahip olan sitelere giriş yapmanızı aktif olarak engellemeye çalışacak. Chrome tarayıcınızın arama çubuğuna www.webtekno.com yazdığınızda Chrome, Webtekno’nun HTTPS uzantılı olan sitesine otomatik olarak sizi yönlendirecek. Fakat girmek istediğiniz site HTTPS uzantısı kullanmıyorsa sitenin güvenli olmadığını gösteren bir uyarı ekranıyla karşılaşacaksınız. Özellik, şu anda son sürüm Chrome Canary tarayıcısında mevcut durumda.

Bunun yanı sıra HTTPS kullanmayan fakat yine de sürekli girdiğiniz bir site varsa istisna olarak kaydedebileceksiniz. Bunu yaptığınızda Chrome, daha sonra o siteye girmek istediğinizde sizleri uyarmayacak. Bu özelliğin hala geliştirilmekte olduğunu ve yeni Chrome sürümleriyle gelmesinin beklendiğini belirtelim. Bu da ağustos ve eylül aylarında paylaşılacak olan yeni sürümle birlikte özelliğin de erişime açılacağına işaret ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.