Google, 170 milyon doları gözden çıkardı
Bu veriler reklam verenler tarafında, reklam maliyetlerini düşürmek ve hizmetlerine daha fazla ilgi gösterecek kişi bulmak için kullanılıyor. Verilerin içeriği, hedef kitlelerin yaşı, cinsiyeti, ilgi alanları, konumları, hatta isim, soy isim ve sayamayacağımız daha birçok alandan oluşuyor. Hedef kitleler ile alakalı bu bilgileri toplayan YouTube’un ise, kurumsal firmalara bu argümanlarla gidip, kendini reklam almaya cazip hale getirdiği konuşuluyor.
Günümüzde dünyanın ikinci büyük arama motoru haline gelen YouTube, günlük yüz milyonlarca saat izlenme alıyor. Yani toplanan ve ticaret için kullanıldığı iddia edilen bu verilerin ne denli çok olduğu rahatça anlaşılabilir.
Google veri toplama konusunda ne yapacak?
Uluslararası Ticaret Komisyonu, YouTube’un bu konuda herhangi bir mazereti olamayacağını belirtti. Ayrıca en kısa zamanda taraflar arasında anlaşma sağlanacağını ve YouTube’un sonraki süreçte, bu şekilde veri toplamayı durduracağını açıkladı. Komisyon, bu konuda YouTube’un diğer kurumlardan herhangi bir farkı olmadığını belirtti. Ayrıca en kısa sürede bu önlemleri alması için de YouTube’a talimat verdi.
Anlaşma şartlarının arasında, bundan sonra çocuklar ile alakalı üretilen içeriklere özel işaretleme yapılması gerektiği ve kanalda o içerikten sorumlu olan kişilere yıllık olarak google çocuk gizliliği eğitimlerinin verilmesi var.
Aldığı tepkilerden sonra, Google veri toplama konusunda artık bu tür olayların yaşanmaması için gerekeni yapacak.
Siz de YouTube ve buna benzer platformlarda, sizin veya ailenizin verilerinin toplanmasından endişe duyuyor musunuz?