DOLAR 32,3733
EURO 34,9950
ALTIN 2.325,67
BIST 9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Göç, kaynağında engellenecek

16.11.2021
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Selçuk Böke’nin haberine göre Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında olması nedeniyle düzensiz göçmenler tarafından bugüne kadar Avrupa’ya transit güzergâh olarak tercih edilen Türkiye, göçmenler için artık ‘hedef ülke’ konumuna geldi. Resmî sayılara göre Türkiye’de son 16 yılda başta Irak, Afganistan, Pakistan, Suriye, Moldova, Filistin, Myanmar, Gürcistan, İran, Özbekistan, Bangladeş, Türkmenistan ve Somali uyruklu olmak üzere 2 milyon 137 bin 531 düzensiz göçmen yakalandı.

YENİ STRATEJİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

En fazla düzensiz göç 2019 yılında (454 bin 662) yaşanırken bütün tedbirlere rağmen göçmen akının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini ve Türkiye’nin artık ‘hedef ülke’ hâline geldiğini değerlendiren yetkililer, düzensiz göçle mücadelede yeni strateji için düğmeye bastı. Bu doğrultuda sınırlarda alınan üst düzeyde güvenlik tedbirlerinin yanı sıra ‘göçü kaynağında engellemek’ üzere harekete geçildi.

ÖNCELİK KAYNAK ÜLKEDE İSTİKRAR

Göç İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2021 -2025 Eylem Planı’nın devreye girmesiyle düzensiz göç yabancıların ilk çıkış ülkelerinde, yani kaynak ülkede önlenecek. Buna göre göçle mücadelede kaynak ülkelerde istikrara katkı sağlayacak politikalar gerçekleştirilecek. Türkiye’ye göç veren ülkelerde insani ihtiyaçların giderilmesi için daha fazla çaba sarf edilecek. Göçle ilgili organize suçlarla mücadele edilmesi konusunda iş birlikleri geliştirilecek. Göçmen kaçakçılarına karşı komşu ülkelerle ortak mücadele edilecek. Düzensiz göçü kaynağında önlemeye yönelik kalkınma odaklı projeler yapılacak. Düzensiz göçmenlerin insan hakları çerçevesinde geri gönderilmesi sistemi güçlendirilecek. Düzensiz göçmelerin geldiği ülkelerle diplomasi trafiği artırılarak geri gönderme işlemi hızlandırılacak. Göçmenlerin geldiği ülkelerde, Göç İdaresi Başkanlığının yanı sıra Dışişleri Bakanlığı, TİKA ve Kızılay aktif rol oynayacak. Türkiye’nin o ülkelerdeki birimleri, kurumları, büyükelçilikleri ve konsoloslukları da sürece katkı sağlayacak. Göç konusunda muhataplar ile kesintisiz bilgi akışı sağlanacak,  hükûmetlerle görüşmeler yoğunlaşacak. Böylece göçü kaynağında azaltma yoluna gidilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.