DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Göbek Fıtığı

06.08.2020
A+
A-

Göbek fıtığı nedenleri çeşitlidir ancak en çok görülen sebep karındaki iç yağlar ve ince bağırsaklardır. Fıtık dışarıdan görülebilir; göbek deliğinden veya göbek deliğinden dışa doğru çıkıntı yapar.

GÖBEK FITIĞI NEDEN OLUŞUR?

Sıklıkla kadınlarda görülen bir durumdur. Kadınlarda bunun en tipik nedenlerinden biri hamileliktir. Bebeklerde de rastlanılan bir rahatsızlıktır. Bebekteki göbek fıtığı ise daha çok ağlarken kendini zorlamasından kaynaklanır. Göbek fıtığı daha nadir olarak erkeklerde de görülebilir.

Göbek fıtığı hamilelerde ve bebeklerde pek tehlikeli değildir ve kendiliğinden geçer. Bu nedenle büyük problem oluşturmaz ancak rahatsızlık vericidir.

GÖBEK FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göbek fıtığı belirtileri ortaya çıktığında bunlara dikkat edebilir ve doktorunuza danışabilirsiniz. Belirtiler şunlardır:

Göbek deliği veya bu bölgeye yakın yerlerde oluşan çıkıntılar, şişlikler Fıtığın olduğu yerde ağrı hissetme Mide bulantısı ve kusma Fıtık nedeniyle kişinin hareketlerinin kısıtlanması Tuvalete çıkmakta zorluk çekme Tuvaletini yaparken ağrı duyma Öksürük veya ıkınmaktan dolayı ağrı oluşması Fıtık bölgesinde morarma, kızarma Fıtığın göbek deliği şeklinde değişiklikler meydana getirmesi Midede yanma veya ağrı İç organlarda bazı sorunlar Dışkıda kan görülmesi (İleri seviyede göbek fıtığı problemlerinde oluşur)

En net belirleyebileceğiniz durum çıkıntıya içe doğru ittiğinizde tekrar dışa doğru çıkmasıdır. Bu belirtiler göbek fıtığına işaret eder. Bir doktora başvurmalısınız.

GÖBEK FITIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Göbek fıtığı tedavisi için tanı muayene sonrasında konulur. Ultrasonografi çektirmek gerekebilir. Fıtık durumu rahatsız edici olsa da genelde tehlikeli değildir ancak fıtık boğulması riski varsa soruna acil müdahale edilmesi lazımdır.

Fıtıkta boğulma tehdidi oluştuğu takdirde cerrahi işlem uygulanabilir. Fıtık genelde tehlikeli olmasa bile bunu önemsiz görüp, doktora başvurmaktan kaçınmamanız önemlidir. Tedavi edilmezse küçük boyutlardaki bir fıtık büyüyebilir. Fıtığın boyutu ise tedavinin nasıl yapılacağını belirler.

Göbek fıtığı için cerrahi operasyonlar açık olabilir veya laparoskopik yöntemlerle gerçekleştirilebilirler. Daha hızlı sonuç alınması için laparoskopik yöntem tercih edilebilir. Tedavi edilmediği takdirde iç organlarda bazı sorunlar oluşma riski bulunur.

Göbek fıtığı küçükse fıtık boğulması denen durum meydana gelebilir. Çok küçük fıtıklarda bağırsaklar bu alana giriş yapıp, fıtığı boğabilirler ve bu da şiddetli ağrı yaratabilir. Fıtık boğulması ciddi sorunlara yol açabilir; bazen hayati risk de ortaya çıkar.

Bebeklerde fıtıklar özellikle ağladıklarında ortaya çıkar ve belirgin hale gelirler. Bebeğin göbek deliği dışa doğru çıkar. Yetişkinlerde ise küçük de olsa göbek fıtıkları tedavi edilmelidir. Karın kasları zayıfsa ve bölgeye çok baskı olursa göbek fıtığı oluşabilir. Bu durum en çok hamilelerde, daha önce karın ameliyatı olanlarda, çoğul gebeliklerde, çok fazla kilosu olanlarda görülür.

İLİşKİLİ HABERLER Bebeklerde Fıtık Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde Fıtık Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer?

Fıtık Ağrısı

Fıtık Ağrısı

Fıtıkta Bacak Ağrısı

Fıtıkta Bacak Ağrısı

İLİşKİLİ GALERİLER Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir

Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.