Giresun’da Madencilik Faaliyetleri ve Çevresel Endişeler
Giresun’da madencilik faaliyetleri ve çevresel etkileri üzerine detaylı bilgi. Doğaya ve ekonomiye olan etkileri keşfedin.
Giresun’da Madencilik ve Çevre Sorunları
Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, kentte yürütülen madencilik faaliyetlerinin ekosistem üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ve bu nedenle bazı bölgelerin madenciliğe tamamen kapatılması gerektiğini savunuyor. Gezmiş, yaptığı açıklamada, Giresun’un toplam yüzölçümünün yaklaşık %85’inin çeşitli ruhsatlar altında madencilik faaliyetlerine tahsis edildiğine dikkat çekti.
Bu yüksek oran, özellikle tarım alanları, su kaynakları, ormanlar ve yaylalar açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Ayrıca, madencilik faaliyetlerinin sürdüğü alanlarda orman alanlarının %90’ı, tarım alanlarının %85’i, meraların %99’u ve imar alanlarının %84’ü risk altında. Gezmiş, bölgedeki bu faaliyetlerin çevre ve halk sağlığı açısından ciddi endişeleri beraberinde getirdiğine vurgu yaptı.
Hükümetin madencilik politikalarında yapılacak düzenlemelerle, özellikle doğal güzelliklerin ve yaşam alanlarının korunması adına madencilik faaliyetlerine kapatılacak alanların belirlenmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, önemli doğal alanlar, su havzaları, tarım arazileri ve milli parklar gibi ekosistemlerin korunmasına öncelik verilmelidir.
Giresun’un en önemli ekonomik geçim kaynakları arasında yer alan fındık ve çay tarımını tehdit eden bu faaliyetlere karşı, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin şeffaf ve kapsamlı bir biçimde yürütülmesi gerektiğini belirten Gezmiş, sürdürülebilir kalkınma ve doğa koruma ilkelerine uygun hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Sonuç olarak, Giresun’un ve Doğu Karadeniz bölgesinin eşsiz doğasını korumanın, halkın yaşam kalitesini ve ekonomik geleceğini güvence altına almanın en temel yolu, doğa ve çevre odaklı politikalardan geçiyor. Gezmiş, “Dünyanın ve ülkemizin en değerli hazinesi olan doğamızın katledilmesine, ormanlarımızın, meralarımızın ve su kaynaklarımızın talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Yeraltı ve yerüstü kaynaklarımızı koruyarak, sağlıklı bir yaşam alanı inşa etme mücadelemiz sürecektir” dedi.