DOLAR 32,5471
EURO 34,8914
ALTIN 2.432,91
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Gıda Alerjisi Nedir?

19.06.2020
A+
A-

Gıda alerjisi, vücudun aldığı besinlere karşı göstermiş olduğu bir bağışıklık sistemi reaksiyonudur. Yapılan incelemeler göstermektedir fakat gıda alerjisinin çocuklarda görülme oranı erişkinlerde görülme oranına göre daha fazladır.  Bu oran çocuklarda %6 olarak görülürken, erişkinlerde %3 görüldüğü belirlenmiştir.

BESİN ALERJİSİ NASIL OLUŞUR?

Besin alerjisi, bağışıklık sistemimizin tükettiğimiz besinlerdeki proteinleri kendine korkutma olarak algılayıp bunlara aleyhinde IgE tipi antikorlar üretmesiyle başlar. Daha önceden de belirtilmiş besinlere duyarlılığı olanlar önceden oluşmuş olan IgE ankitorlarına bağlanarak burada birçok hücrenin salınmasına niçin olmaktadır. Bunun sonucunda da gıda alerjisi gerçekleşir.

BESİN ALERJİSİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Gıda alerjisi genellikle çocukluk döneminde yaşanan bir problemdir. Genetik olarak anne veya babada gıda alerjisi olması, çocuklarına da geçer. Özellikle anne sütünden sonra ilave gıdaya başlayan bebeklerin ciltlerinde kızarıklık ya da egzama şeklinde etkiler görülmektedir.

Uzmanlar çocukların, ufak yaşta mikropla tanıştırılması gerektiği söyler.  Ama anne ve babaların aşırı korumacı olan davranışları yüzünden mikropla tanışamayan çocuk lüzum besinlerin içeriği lüzum gıdaların işlenirken fakat evleri ve çevresel faktörlerin etkisiyle besin alerjisinin görülmesi artmıştır.

BESİN ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beslenme alerjisi gözle görülebilecek veya hissedilebilecek bazı septomlara neden olur. Eğer ağızınızda karıncalanma ya da kaşıntı oluyorsa, dudaklarda, yüzünüzde ya da vücudunuzun herhangi bir uygun şişme, karın ağrısı, ishal, bulantı veya kusma gibi durumlar beslenme alerjisinin belirtileridir.

 BESİN ALERJİSİNE NEDEN OLAN BESİNLER

Besin alerjisi genelde belli olan besinlerden nedeniyle gerçekleşir. Ama besin alerjisinin tüketilen her besinde olabileceğini unutmamalıyız. Bu besinler; hayvansal gıdalar olarak tüketilen inek sütü, yumurta ve balığın niçin olduğunu söyleyebiliriz. Kuruyemiş olarak tüketilen yer fıstığı, fındık, ceviz ile birlikte buğday gibi bakliyatlarında besin alerjisine neden olduğu söyleyebiliriz.

Yetişkinlerde de görülen besin alerjisinin başlıca nedenleri olarak karides, ıstakoz gibi deniz ürünlerinin ve ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin de tüketilmesinin etkin olduğunu söyleyebiliriz.

İLİşKİLİ HABERLER Gıdı Eritme Egzersizleri

Gıdı Eritme Egzersizleri

Besinlerdeki Yüksek Şekere Dikkat!

Besinlerdeki Yüksek Şekere Dikkat!

30 Yaşından Sonra Bu Besinleri Tüketmeyin!

30 Yaşından Sonra Bu Besinleri Tüketmeyin!

Bu Besinler Zehir Saçıyor

Bu Besinler Zehir Saçıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Astım ve Alerjiye Karşı Siyah Sarımsak! Siyah Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Astım ve Alerjiye Karşısında Siyah Sarımsak! Siyah Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Alerji İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Alerji İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bu Besinleri Bol Bol Tüketin! İşte En Sağlıklı Besinler

Bu Besinleri Bol Bol Tüketin! İşte En Dinç Besinler

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.