DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Geri dönüşümün ihtiyaç haritası

31.05.2022
A+
A-

Geri dönüşümde kaynağında ayrıştırma için yerel yönetimler harekete geçmeli.

Türkiye dünyanın en önemli plastik mamul üreticilerinden. Türkiye’de yaklaşık 11,5 milyon tonluk plastik mamul üretimi gerçekleştiriliyor. Buna karşılık son yıllarda hızlı bir büyüme trendine girse de, geri dönüşüm sektörünün üretimi hala plastik endüstrisinin ihtiyacını karşılamaktan uzak. Bu nedenle geri dönüşüm alanında yeni yatırımların hayata geçirilmesi çok önemli.

Ancak geri dönüşüm sektörünün ihtiyaç duyduğu plastik hurdaya erişim oldukça kısıtlı. Türkiye’den çıkan endüstri hurdalarının tamamı geri dönüştürülürken, kaynağında ayrıştırılmaması sebebiyle organik atıklarla kontamine olan evsel atıkların ancak küçük bir bölümü geri dönüştürülebiliyor. Kaynağında ayrıştırma yapılamadığı için de geri dönüştürülecek önemli bir değer çöp haline geliyor. Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, “Önümüzdeki dönemde kaynağında ayrıştırma sistemini hızla hayata geçirebilirsek tüm bu ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi de mümkün olacak. Tabii bunun için merkezi yönetim iradesini ortaya koymalı, yerel yönetimler altyapı yatırımlarını hızla hayata geçirmeli ve kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları başlatılmalı” diyor.

AR-GE ÇALIŞMALARI DESTEKLENMELİ

Önümüzdeki yıllarda çok sayıda Avrupa ülkesinin özellikle ambalaj ihracatında belli geri dönüşüm kotaları uygulayacağını belirten Ömer Karadeniz, “Şu an için İngiltere tarafından uygulanmaya başlanan uygulama ile plastik ambalaj üretiminde geri dönüşüm hammadde kullanmayan işletmeler rekabet güçlerini ciddi oranda yitiriyor. Özellikle gıdayla temas eden ambalajlarda kullanılacak geri dönüşüm hammaddenin çok yüksek bir kalitede üretilmiş olması gerekiyor. Bu sebeple kimyasal geri dönüşüm alanındaki Ar-Ge çalışmalarına destek verilerek bu çalışmaların bir an önce ticari nitelik kazanması sağlanmalı” diyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.