DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Genetik Kalp Rahatsızlıklarına Karşı Gen Tedavisi Geliştiriliyor: Binlerce İnsanın Hayatı Kurtarılabilir!

04.08.2022
A+
A-

Birçok farklı faktör sonucunda ortaya çıkabilen kalp rahatsızlıkları, her yıl dünya çapında milyonlarca insanın ölümüne yol açıyor. Durum böyle olunca bilim insanları, bu tarz hastalıklar teşhisine, tedavisine ve engellenmesine yönelik araştırmalar yürütüyor. Örneğin, geçtiğimiz günlerde ölümcül kalp sorunlarını engelleyebilecek bir yapay zekâ geliştirilmişti. 

Şimdi ise genetik kalp rahatsızlıklarına yönelik oldukça önemli bir adım atılacağı açıklandı. Buna göre bilim insanları, bu tarz hastalıklara yönelik DNA tedavisi geliştirecek. Dünyada bir ilk olan bu yöntemin, kardiyovesküler alanda bir devrim yaratması ve ileride birçok insanın hayatını kurtarması bekleniyor. 

Hayvanlı denemeler başarılı oldu, beş yıl içinde klinik testlerin başlaması bekleniyor

Euronews tarafından paylaşılan habere göre bu yöntemde, DNA baştan yazılarak hatalı genler baskılanacak. İngiliz, Amerikalı ve Singapurlu araştırmacılar tarafından yürütülecek projenin İngiliz Kalp Vakfı’ndan 30 milyon sterlin hibe aldığı gelen haberler arasında yer aldı. Ayrıca, tedavinin hassas genetik tekniklerin yardımıyla geliştirileceği de belirtildi.

Cureheart ismi verilen projede şu an için umut verici sonuçların ortaya çıktığını da belirtmek gerek. Gelen haberlere göre teknik için hayvanlar üzerinde testler yürütüldü. Bu testlerin de başarılı sonuçlar verdiği ifade edildi.

Araştırmacılardan Hugh Watkins de açıklamalarında, “Önümüzdeki beş yılda klinik testlere başlayabileceğimiz bir gen tedavisi geliştirebileceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı ve bu gen düzenleme tedavisinin klinik testlerinin ne zaman başlayacağını belirtti. Watkins, ayrıca kardiyomiyopati gibi sorunların çok yaygın olduğuna da vurgu yaparak ani ölüm, kalp yetmezliği gibi sorunlara karşı endişeleri giderebilmeyi umduklarını aktardı.

Kalıtsal kalp kası rahatsızlıkları, her yıl milyonlarca insanı etkiliyor. Hatta yapılan araştırmalar yalnızca Birleşik Krallık’ta 260.000 kişinin ani ölüme neden olabilecek durumlara sahip olduğu aktarılıyor. Bu tarz hastalıklar, insanların genç veya yaşlı fark etmeden herhangi bir yaşta ölümüne yol açabiliyor. Lise çağında bir sporcunun kalp krizinden hayatını kaybetmesi gibi durumlar bunun en iyi örneği olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.