Genellikle Bilgisayar Başında Çalışanların Yaşadığı ‘Boyun Düzleşmesi’ Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?
Eğer bilgisayar başında uzun süre çalışıyorsanız, vücudunuzda bir süre sonra istemediğiniz sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Hatta bununla birlikte doğru oturma pozisyonuna sahip değilseniz, fiziksel özelliklerinizde gözle görülebilecek farkılıklar meydana gelebiliyor. Bunlardan bir tanesi ise boyun düzleşmesi problemi. Eğer meslek hayatınız bilgisayar başında geçiyorsa ve aşağıdaki semptomlara sahipseniz, yüksek bir ihtimalle boyun düzleşmesi problemi ile karşı karşıyasınız. Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir sorusunu merak ediyor olabilirsiniz. Sizler için tüm detaylarıyla birlikte cevapladık.
Bilgisayar başında otururken doğru oturma pozisyonu hakkında uzmanlar sürekli uyarılarda bulunuyor. Yanlış oturma pozisyonunun bir süre sonra geri dönülemez sonuçlar ortaya çıkarabileceği, doğru oturmanın fiziksel olarak zarar görmemenizi sağladığı hakkında bilgilendirmeler yapılıyor. Uymadığınız süreçte ise boyun düzleşmesi gibi problemler meydana geliyor. Boyun düzleşmesi her ne kadar basit gibi görünse bile, ileride hiç beklemediğimiz rahatsızlıklara yol açıyor. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan hep birlikte boyun düzleşmesi nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl geçer sorularına cevap bulalım.
Boyun düzleşmesi nedir, nasıl geçer? Sebepleri ve belirtileri:
Boyun düzleşmesi nedir? Boyun düzleşmesinin sebepleri nelerdir? Boyun düzleşmesinin belirtileri nelerdir? Boyun düzleşmesi nasıl geçer? Bilgisayar başında en doğru oturma düzeni nasıl olmalıdır?
İlk olarak, boyun düzleşmesi nedir?
Skolyoz veya bir diğer adıyla boyun düzleşmesi, ağırlıklı olarak ergenlik çağındaki çocuklarda meydana gelen ve omurganın yana doğru eğrilimi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Boyun düzleşmesi, daha çok serebral palsi ve kas distrofisi tarzında hastalıklara sahip kişilerde daha yoğun ortaya çıkabilir ve çoğu boyun düzleşmesi vakası oldukça hafiftir. Ama elbette, başlangıç için hafif gibi görünen boyun düzleşmesi problemine bir çözüm bulunmazsa, ileride artık geri dönülemez bir hal alabilir.
Vücutta meydana gelen skolyoz sorunu, zamanla omurga eğrisini yükseltir ve göğüsteki boşluk miktarını azaltarak akciğerlerimizin sağlıklı çalışmasını engelleyebilir. Ergenlik çağında skolyoz sorunu ile karşı karşıya kalan çocuklar, basit tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Hatta, çoğu zaman tedaviye bile ihtiyaç kalmayabilir. Ama eğer ileri seviye skolyoz yani boyun düzleşmesi sorunu ile karşı karşıyaysanız, ameliyat olmanız bile gerekebilir.
Peki boyun düzleşmesinin sebepleri nelerdir?
Anne rahminde omurgadaki kemikler düzgün bir şekilde oluşmamış olabilir Serebral palsi veya kas distrofisi gibi altta yatan kas problemleri neden olabilir Omurga yaralanmaları veya enfeksiyon durumu Omurganızın yaşınız ile birlikte yıpranması ve aşınması Duruş bozukluğu Demir ve kalsiyum eksikliği Yanlış yastık ve yatak seçimi
Boyun düzleşmesi neden olur sorusuna yukarıdaki maddeler ile cevap verebiliriz. Boyun düzleşmesi, her ne kadar sonradan gerçekleşebilecek bir durum gibi görünse de aslında doğduğunuzdan itibaren bu sorunla da karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Yani, anne rahminde omurgadaki kemiklerin tam olarak oluşamaması veya düzgün oluşmaması, doğuştan oluşabilecek bir konjenital skolyoz problemini yaratabilir.
Boyun düzleşmesinin belirtileri nelerdir?
Düzensiz omuzlar Gözle görülebilir C şeklinde omurga Sürekli olarak tek tarafa eğilme Göğüs kafesinin bir tarafının öne doğru sarkması Üzerinize oturmayan kıyafetler Düzensiz bel görünümü Bir kalçanın diğerinden daha yüksek duruşu Kollarda ağrı ve ellerde uyuşma Sık sık ense ağrısı Baş ağrısı Boyun ağrısı Omuzlarda sürekli bir yük varmış hissi
Boyun düzleşmesi probleminin en büyük belirtisi, düzensiz ve öne doğru eğik omurga stilidir. Yani, siz fark etmeseniz bile omurganız C şeklinde duruyor ve dışarıdan bakıldığında, vücudunuz sürekli öne doğru eğimli bir pozisyonda duruyor. Eğer boyun düzleşmesi probleminiz bir ileri seviyeyse, gözle görülebilir göğüs kafesi ve omuz farklılıklarını da fark edebilirsiniz. Bununla birlikte, giydiğiniz kıyafetlerin üzerinizde orantısız bir görünüme sahip olması, bir kalçanızın diğerinden daha yüksek durması gibi gözle görülür problemler de boyun düzleşmesinin belirtileri arasında. Eğer bu belirtilerden en az bir tanesine sahipseniz, en kısa sürede doktorunuza başvurmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Boyun düzleşmesi nasıl geçer?
Bebekler ve çocuklarda tedavi yerine önüne geçebilmek için özel bantlar ile destekleme Daha büyük çocuklarda ilerlemeyi önlemek için sırt desteği Sürekli olarak boynunuzu dinlendirmek, eğer bilgisayar başında çalışıyorsanız sık sık molalar vermek Boyun yastığı yardımı ile birlikte, uyuma pozisyonundayken boynunuzu en iyi şekilde yerleştirmek. Buz ile soğuk kompres uygulayarak boyunlarda meydana gelen ağrının önüne geçmek Gerilen kasların gevşemesi amacıyla sıcak duş veya ağrı yapan bölgeye sıcak su torbası yardımıyla sıcak kompres uygulama En doğru ergonomik ortamda çalışmak. Çalışma ortamınızda boynunuzun en doğru şekilde durmasını sağlamak
Her şeyden önce sağlık kuruluşlarına başvurarak, doktorların vücudunuzdaki boyun düzleşmesi seviyesini tespit etmesini sağlayın. Bununla birlikte, doktorların size vereceği tedavi yöntemleri her zaman çok daha önemli oluyor. Boyun düzleşmesi sorununun önüne geçmek için en büyük yöntem, boynunuzun ergonomik bir şekilde durmasını sağlamaktır. Eğer bilgisayar başında çalışıyorsanız sık sık dinlenmeli, boynunuzu hareket ettirmelisiniz. Elbette, bilgisayar başında oturma pozisyonunuz oldukça önemli etkenlerden bir tanesi.
Bilgisayar başında en doğru oturma düzeni nasıl olmalıdır?
Üst bacağımız tamamiyle sandalyeye yapışık bir şekilde durmalıdır. Bacaklarınız ve diz kapağınız, 90 derecelik bir açıda durmalıdır. Ayaklarınız ve bacaklarınız 90 derecelik bir açı oluşturuyor olmalıdır. Sırtınız, bacaklarınıza ortalama 100 ile 135 derecelik açı farkıyla duruyor olmalıdır. Kollarınız ve vücudunuz birbirine yapışık bir pozisyonda olmalıdır. Özellikle boynunuz ve omuzlarınız, kendisini kasmayacak şekilde durmalıdır. Monitör ekranı, göz hizanızın yalnızca biraz altında olmalıdır.
Bilgisayar başında doğru oturma pozisyonunu yakaladığınızda, sonradan oluşabilecek boyun düzleşmesi gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz. Eğer gününüzün büyük bir çoğunluğu bilgisayar başında geçiyorsa, yanlış oturma düzeni ileride istemediğiniz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle bilgisayar karşısında en doğru oturma düzenini sağlıyor olmanız gerekir. Sizler için daha önce bilgisayar başında en doğru oturma pozisyonunun nasıl olacağı hakkında bir rehber hazırlamıştık. Aşağıdan okuyabilirsiniz:
Sizler için boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir, nasıl geçer gibi soruları yanıtladık. Eğer yukarıda belirttiğimiz semptomlardan en az bir tanesine sahipseniz, daha önce de söylediğimiz gibi bir doktora görünmenizi tavsiye ediyoruz. Tedavi yöntemlerine başlamadan önce, en doğru tedaviyi bir doktor gözetiminde sağlamanız daha hızlı çözüme ulaşmanızı sağlayacaktır.