DOLAR 32,3428
EURO 34,8481
ALTIN 2.390,38
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Geleceğin vazgeçilmez meslekleri: İnşaat mühendisliği ve mimarlık

28.07.2020
A+
A-

İnşaat mühendisliği ve mimarlığın sektörde yüzlerde meslek dalını etkilediğini hatırlatan İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, “200’den fazla sektörü etkileyerek ülke ekonomisine etkisi en yüksek meslek dalları arasındalar. Neredeyse bütün sektörler bir altyapıya ihtiyaç duyuyor ve bu altyapıların projelendirilmesi, yapımı ve bakımı bu mesleklerin temel alanına giriyor. Meslek sahipleri, bir proje ofisinde çalışabileceği gibi kendi ofisini açabiliyor. Kamuda ya da saha mühendisi olarak çalışabiliyor, danışmanlık yapabiliyorlar. Bizler de üniversite olarak bölüm ayırmaksızın kendi ofislerini açmak isteyen tüm öğrencilerimizin mobilya masraflarını karşılıyor, onları kendi işlerini kurmaya teşvik ediyoruz” dedi.

“Yabancı dil bilmek gerekiyor”
Meslek sahiplerinin Afrika’da konut, karayolu, demiryolu ve havaalanı inşaatlarını başarı ile yaptığını belirten Gayretli, “Yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası projelerde de çalışabiliyorlar. ABD ve Avrupa’da yakın zamanda yenileme inşaatları başlayacak çünkü birçok hizmet ömrünü doldurmak üzere. Irak, Yemen, Sudan ve Suriye’de ise büyük altyapı ve konut projeleri gündeme gelecek. Özellikle yabancı dil bilmek gerekiyor. İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, Çince biliyor olmak meslekte bir adım öne çıkılmasına yardımcı olacaktır. Bu sebeple öğrencilerimizi yabancı dil öğrenmeye teşvik ediyor, dil eğitimi için yurtdışına gidecek öğrencilerin uçak bileti masraflarını biz üstleniyoruz” dedi.

“Diğer sektörleri etkiliyor”
Ekonomik krizlerden en çabuk etkilenen sektörün inşaat sektörü olduğunu değinen Gayretli, “İnşaat sektörünün toparlanamaması diğer sektörleri de etkiliyor. Krizlerin önüne ise kamu bankalarınca yapılan kredi faizlerinde uygulanan güncellemelerle geçilebiliyor. Sıfır konut almak isteyenlerin faiz oranları ikinci el konut almak isteyenlerden daha az tutuluyor. Bu da meslek sahiplerine daha fazla iş imkânı ve seçenek oluşturuyor” dedi.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.