Gazze’deki Susuzluk ve Yetersiz Beslenme Krizi
Gazze’deki susuzluk ve yetersiz beslenme krizi, insani bir felakettir. Bölgedeki insanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. Bu krizin çözümü için acil önlemler alınmalıdır.
Uyarı: Bu haberdeki bazı ifadeleri ve görüntüleri rahatsız edici bulabilirsiniz.
Sekiz aydır süren savaş, dokuz yaşındaki Yunis Jumaa’yı bir deri bir kemik bıraktı. Gazze‘nin güneyindeki Han Yunus’ta bir hastane yatağında yarı baygın bir şekilde uzanmış, bükülmüş bedenine bakmak çok zor. Kolları ve bacakları kibrit çöpü gibi, diz eklemleri şişkin, göğüs kafesinin üzerindeki deri gergin, göğsü kabarıyor.
Annesi Ghanima Jumaa, “Oğlumun sağlığı daha önce çok iyiydi, normaldi” diyor ve devam ediyor: “Ama yetersiz beslenme ve susuzluk sorunu ortaya çıkınca şu anda gördüğünüz hale geldi.”
Yetersiz Su Temini ve Temizlik Sorunları
“Şişelenmiş su yok. Çocuklar uzun mesafeler yürüyorlar. Su aldıklarında bize kirli olarak ulaşıyor” diyen Ghanima, Gazze’deki su temini ve temizlik sorunlarına dikkat çekiyor. Su dağıtım noktalarında uzun kuyrukların olması, kanalizasyon sisteminin hasar görmesi ve az sayıda tuvaletin bulunması, suyun kolayca kirlenmesine neden oluyor.
Nasır Hastanesi çocuk hastalıkları bölüm başkanı Dr. Ahmed al-Fari, Gazze Şeridi’nde meydana gelen bağırsak enfeksiyonlarının en büyük nedeninin suyun kirlenmesi olduğunu belirtiyor. Su ve sanitasyon sisteminin %67’sinin yok olduğu bilgisi de endişe verici.
- İlk sorun: Dehidrasyona neden olan kusma ve ishalle seyreden bağırsak enfeksiyonları
- İkinci sorun: Bağırsak enfeksiyonları kadar tehlikeli olan hepatit C veya A
Yağma Tehlikesi ve Uluslararası Yardım Çağrısı
Gazzelilerin yiyecek ve su bulma konusundaki çaresizliği, zaman zaman yardım kamyonlarının yağmalanmasına kadar varıyor. Uluslararası yardım kuruluşları, Gazze’de yaşanan kıtlığı gidermek için uluslararası bir çaba gerektiğini vurguluyor. Su mühendisi Salaam Sharab, su ve kanalizasyon şebekelerini yeniden kurmak için acil bir yardım çağrısında bulunuyor.
İsrail ordusu, insani yardım taşıyan kamyonlara izin verdiğini belirtse de yardım kuruluşları, dağıtılan yardımların yetersiz olduğunu ve çatışmalar nedeniyle faaliyetlerini sürdürmenin zor olduğunu ifade ediyor. Yaşanan krizin ciddiyetini gözler önüne seren Ghanima Jumaa gibi birçok aile, uluslararası toplumdan destek bekliyor.