DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Gazze’de Kıtlık ve Açlık Çatışması: Bebek Rasil’in Son Yorumu ve Eski Krizin Ciddiyeti

Gazze’de kıtlık ve açlık çatışması, Bebek Rasıl’in son yorumu ve eski krizin ciddiyetiyle gündemde.

23.08.2025
A+
A-

Gazze Şeridi’nde yaşanan kıtlık ve ağır beslenme sorunları, çocuklar için her gün daha da tehlikeli bir hal alıyor. Nasır Hastanesi’nde hayatını kaybeden 2 aylık Filistinli bebek Rasil Ebu Mesud’un olayı, böylesi bir krizin somut bir yansıması olarak kayıtlara geçti. AA ekibi, bebeğin cansız bedenini hastane morgunda görüntüleyerek, kıtlığın ölçüsünü ve boyutunu net biçimde ortaya koydu.

Rasil’in teyzesinin açıklamaları, Gazze’deki yiyecek yetersizliğinin sulh ve günlük yaşam üzerindeki etkisini gözler önüne serdi: Rasil iki haftadır yetersiz beslenme sorunları yaşıyordu, hastaneye götürülürken mama bulunmaması nedeniyle durumun kritik hale geldiğini belirtti. Teyze, “Yiyecek yok ve Gazze Şeridi’nin sınırları kapalı.” ifadelerini kullandı.

Doktorlar ise kıtlığın yeni ölümlere yol açtığını vurguladı. Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahid Halef, yapılan testlerin bebeğin organik bir hastalığı olmadığını, ölüm nedeninin yetersiz beslenme, mama, süt ve besin takviyesi eksikliği ile hastanelerdeki aşırı yoğunluk ve tıbbi malzeme girişinin engellenmesi olduğunu kaydetti. Halef, bu koşulların giderek daha çok çocuk için ölüm anlamına geldiğini belirtti.

Uluslararası kurumlar da Gazze’deki durumu ‘gerçek bir felaket’ olarak değerlendirerek, ablukanın kaldırılması ve acil yardım bağlantılarının engellenmemesi çağrısında bulundu. Acil tıbbi ve gıda yardımlarının ulaştırılması için baskıların artırılmasının önemi vurgulandı.

İsrail’in yardım kamyonlarına girişi sürerken, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ve Hükümet Medya Ofisi’nin verileri, bölgede bir milyonu aşkın çocuğun gıdaya erişemediğini gösteriyor. Bir yaş altı 40 bin bebeğin ağır yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya olduğu ve bu durum ölüm oranlarını yükseltiyor.

BM’nin verileri ve entegrasyonla gıda güvenliği sınıflandırmalarına göre, Gazze’nin bazı kentlerinde kıtlık durumu ilan edilmiş ve bu durum Deyr el-Belah ile Han Yunus’a doğru yayılabilir endişesi yaratıyor. Yine de sınır kapılarındaki engeller sürüyor ve yardım kamyonlarının geçişi zorlaştırılıyor.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü operasyonlar ve abluka politikaları, Gazze’deki çoğu hedef üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Bölgedeki toplam can kaybı 62 bin 263’e ulaşırken, yaralı sayısı 157 bin 365 ve kaybolanlar 9 bini aştı. Ayrıca, kıtlık nedeniyle 274 kişinin hayatını kaybettiği kaydediliyor; bunun 113’ü çocuk olarak sıralanıyor.

Kaynak: AA / Mohamed Majed

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.