DOLAR 32,2537
EURO 35,0935
ALTIN 2.464,68
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir, Gaz Sıkışması…

22.08.2021
A+
A-

Genel olarak beslenme alışkanlıklarından ötürü meydana gelen gaz sıkışması hakkında en çok merak edilen; gaz sancısı belirtileri neler? Gaz sancısı nasıl geçer? Sorularını sizler için araştırdık…

Gaz sıkışması toplum arasında en sık karşılaşılan sindirim problemlerinden biridir. Düzensiz ve sağlıksız beslenmeye dayanan gaz problemi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Gaz sıkışması bazı kişilerde sancılı karın ağrısı olarak görülebilir. Peki gaz sancısı belirtileri neler? Gaz sancısı nasıl geçer? Gaz sancısı nereler vurur? İşte merak edilen detaylar…

GAZ SIIŞMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gaz sıkışması belirtisi genellikle gaz geçişi, karın şişkinliği, ağrı ve geğirme ile birlikte ortaya çıkan bir belirtilerle kendini belli eden bir durumdur. Oldukça sancılı geçebilen bu durumun belli başlı belirtilerini sizler için hazırladık.

Gaz

Gaz, yediklerimiz ve içtiklerimiz ya da dışarıdan hava yoluyla vücudumuza alabildiğimiz bir sindirim durumudur. Vücutta toplan gaz günün herhangi bir anında çıkabilir. Ancak vücuttan doğal yollarla çıkmayan gaz, mide gaz sıkışmasına neden olur ve bu durumda beraberinde şiddetli ağrılara neden olur. Ortalama sağlıklı bir insan günde 10 kez gaz çıkartmaktadır. 

Ağız Yoluyla Gaz Çıkartma

Genellikle yemek yenildikten sonra midenin hazmetme sırasında geğirme oldukça normal hatta sağlıklı bir durumdur. Geğirmenin bir diğer nedeni ise hava yoluyla yutulan gazın dışarı çıkması durumudur. Ancak sıklıkla görülen geğirme bazı rahatsızlıklarında habercisi olabilir. Bu rahatsızlıkların başında ise kalp problemleri gelmektedir. 

Geğirmenin çok olması durumu peptik ülser hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) veya gastroparezi gibi daha ciddi bir mide-bağırsak hastalığının bir belirtisi olarak da görülebilir. 

Karın Şişkinliği

Midede oluşan gaz miktarı kişiden kişiye değişmektedir. Midede oluşan gaz ise karında şişkinlik oluşmasına neden olmaktadır. Yağlı besinlerin ağırlıkta olduğu beslenme düzenine sahip olanlarda mide, daha geç sindirime geçeceği için gaz sıkışması meydana gelir. Abdominal operasyon geçirmiş olan kişiler, gaz sıkışmasına daha yatkın olduğu için abdominal şişkinliği daha sık hissedebilmektedir.

Gaz Sancısı

Bazı insanlar gaz sıkışması nedeniyle şiddetli ağrılar çekmektedir. Bu ağrıların belirtisi kalp krizi belirtisine benzemektedir.  Kolun sol tarafında ortaya çıkar ve sırta doğru yayılabilir. Gaz sancısı nedeniyle gelişen ağrı, kolonun sağ tarafında hissediliyorsa, safra taşları ya da apandisit ağrısı gibi davranabilmektedir.

Doktora Başvurulması Gereken Gaz Sıkışması Belirtileri

Gaz sıkışması genellikle ciddi bir durum değildir ve bazı yöntemlerle kontrol altına alınabilmektedir. Diğer yandan, sürekli olarak devam etmesi ya da kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemesi durumunda, altta yatan nedenin teşhisi için bir doktora başvurulabilmektedir.

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA BAŞVURULMALI?

Bazı gaz sancıları acil müdahale gerektirmektedir. Böyle durumlarla karşılaşıldığı taktirde hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bu belirtilerde aşağıdaki gibidir;

-Israrla devam eden karın ağrısı ve şişkinlik

-Tekrarlayan ishal veya kabızlık atakları

-Açıklanamayan kilo kaybı

-Bağırsak inkontinansı

-Dışkıda kan görme

gaz sancısı belirtileri

GAZ SANCISI NASIL GEÇİRİLİR?

Oldukça z-rahatsız edici olan gaz sancısını geçirmek için doktora gitmenize gerek yok. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi acil durumlarda doktora başvurup tedavi edilmesi gereken durumlar olabilir. Bu durumlar haricinde gaz sancısını doğal yollarla geçirmek için;

-Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir.

-Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar.

-Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır.

-Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir.

-Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir

-Yetişkinler ve sütle mamayla beslenen bebeklerin tedavi yöntemleri de farklılık gösterir.  

Çocuklarda ve Bebeklerde Gaz Sancısı

-Yetişkinlere kıyasla bebeklerde gaz sıkışması yaygın olarak meydana gelmektedir. Bu durumu ise bebeğin dış dünyaya uyum sağlaması süreci olarak tanımlayabiliriz. 

-Bebeklerde meydana gelen gaz oluşumu, annenin emzirme sürecinde nasıl beslendiği ile doğru orantılıdır. Annenin tüketeceği ve gaza neden olabilecek, sarımsak, soğan, asitli içecekler gibi besinler bebekte de gaza neden olmaktadır. 

-Bebekler de gaz sancısı meydana geldiği durumlarda, bacaklar karına doğu çekil ve yüzlerinde kızarma görülür. Böyle bir durumda karınları sert ve şişkindir. Yapılan araştırmalara göre anne sütü ile beslenen bebeklerde mama ile beslenenlere göre daha az gaz sancısı meydana gelmekte olduğu gözlemlenmiştir. 

-Bebeğin sancılanmasını beklemeden her beslenme sonunda gazı çıkarıldığı takdirde sancı oluşumunun önüne geçilebilir. Bunun için annenin beslenme düzeninden gaz yapabilecek yiyecekleri çıkartması gerekmektedir. 

-Gaz sancısı yaşayan bebeklerde masaj yaparak gaz sancısını geçirmek mümkün bir durumdur. Özel yağlar kullanılarak bebeklerin karın ve sırt bölgesine uygulanan masaj gaz sancısının giderilmesinde etkili olur. 

Yetişkinlerde Gaz Sancısı 

Yetişkin grubunda meydana gelen gaz sancının nedenleri çok daha farklıdır. Hereksin beslenme düzenindeki farklılık gaz sancısı tedavisini de etkilemektedir. Genellikle gaza neden olan, Fasulye, soğan, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma gibi tüketilen yüksek lifli gıdalar, bireylerde gaz oluşumuna ve beraberinde gaz sancısına sebebiyet verir. 

Sık sık yaşanan gaz problemleri sonrası kişi beslenme düzenini gözden geçirerek gaz sorunu çözebilir.  Süt ve süt ürünlerini çok fazla tüketmek, gaz oluşumunu da beraberinde getirir. Bu nedenle laktozsuz süt ürünlerini gaz problemleri yaşayanlar tarafından sıkça tercih edilmektedir.

Denediğiniz bu yöntemler sonucunda da gaz sancınıza şifa bulamadıysanız eğer en yakın sağlık kuruluşuna giderek uzman doktordan yardım almalısınız. 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.