DOLAR 32,2098
EURO 35,0862
ALTIN 2.470,55
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Fındık kırmadan yeni yıl olmaz

23.12.2017
A+
A-

Hem küçük hem de yetişkin seyirciye hitap eden filmin fragmanı yayınlandı. Seyirciyi masal dünyasına götüren filmde Clara adlı genç kızın Çiçekler Ülkesi, Tatlılar Ülkesi, Kar Taneleri Ülkesi ve Baharat Ülkesi’ni keşfetmesini konu ediniyor.

Fındık kırmadan yeni yıl olmaz

 Filmde Keira Knightley, Helen Mirren, Morgan Freeman, Mackenzie Foy’un da aralarında bulunduğu kalabalık biri oyuncu kadrosu kamera karşısına geçiyor.

Fındık kırmadan yeni yıl olmaz

Yeni yıl yaklaşırken tüm dünyada özellikle de bale olarak sahnelenen Fındıkkıran’ın tarihçesine gelirsek… Alman yazar Ernst Theodore Amadeus Hoffmann, farklı ülkelerdeki benzer halk öykülerinden yola çıkarak 1815’de Fındıkkıran ve Fareler Kralı (Der Nussknacker und Mausekönig) adlı bir öykü kaleme aldı.

Fındık kırmadan yeni yıl olmaz

Daha sonra usta yazar Alexandre Dumas, bu öyküyü hem Fransızca’ya çevirdi hem de farklı ve daha eğlenceli bir atmosferde yeniden yorumladı. Fındıkkıran, Rus besteci Çaykovski tarafından 1891 yılında bestelendi. Bu aynı zamanda ünlü bestecinin son eseri olarak da tarihe geçti.

Fındık kırmadan yeni yıl olmaz

Uyuyan Güzel balesinin gördüğü büyük ilgi üzerine Sankt Peterburg’daki Krallık Tiyatroları’nın 1890’larda yönetmeni olan Ivan Vsevolojsky, Dumas’nın Fındıkkıran öyküsünün iyi bir bale eseri olabileceğini düşünmüş ve Krallık Tiyatrosu’nun bale yönetmeni Fransız asıllı ünlü koreograf Marius Petipa’dan bir bale yaratmasını istemişti.

Fındık kırmadan yeni yıl olmaz

Petipa hazırladığı detaylı librettoyu besteci Çaykovski’ye verdi. Besteci, konuyu beğenmemesine rağmen görevi kabul etti. Fındıkkıran balesinin ilk sergilenişi 1892 yılında Rusya’nın Sankt Peterburg kentinde ünlü Mariinski Tiyatrosu’nda gerçekleşti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.