DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Filyasyon Nedir? Coronavirüsü Mücadelesinde Nasıl Uygulanıyor?

18.04.2020
A+
A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Coronavirüsü mücadelesinde filyasyon çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı. Bunun üzerine vatandaşlar filyasyonun ne olduğunu araştırmaya başladı. Sizin için Bakan Koca’nın açıklamasını ve filyasyonun ne olduğunu haberimizde paylaştık. İşte detaylar…

FİLYASYON NEDİR?

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinde yer alan Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Rehberi’nde filyasyon şu şekilde açıklanmaktadır:

“Saha incelemesi/filyasyon kaynağın ve etkenin belirlenmesine yönelik çalışma yapılması ve/veya temaslılar dahil koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasıdır.”

Kısacası filyasyon, bulaşıcı bir hastalığın neden kaynaklandığını araştırıp tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Bir başka ifadeyle de kaynak arama çalışması.

Bu çalışmanın neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği, başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgilere ulaşılmaktadır. Uzmanlar, filyasyon çalışmalarının bulaşıcı hastalıklarla mücadelede oldukça önemli olduğunu ifade ediyor.

“VAKA ARTIŞ HIZININ AZALMASINI SAĞLADI”

Geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz bununla sağladık… 11 Mart’tan itibaren biz her vakada biz filyasyon yöntemini uyguladık. Pozitif çıkan her hastanın temas ettiği kişilere ulaşıp onları taramaya çalıştık. Bunun ne kadar titizlik gerektiren bir süreç olduğunu anlamak zordur,” dedi.

Koca, “Filyasyon, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili bulaş zincirinin taranmasının adıdır. Vaka artış hızını kontrol altına almayı bu yöntemle yaptık. Bizim gibi uygulayan başka bir ülke olmadı,” diye konuştu. Türkiye’de nasıl uygulandı?

TÜRKİYE’DE FİLYASYON NASIL UYGULANIYOR?

Sağlık Bakanı Koca’nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de 81 ilde bir Covid-19 vakası tespit edildiği zaman, söz konusu kişinin iş ve aile bilgileri otomatik olarak Sağlık Bakanlığı’nın sistemine düşüyor. Bu noktada da filyasyon ekipleri devreye giriyor.

Üç kişiden oluşan filyasyon ekipleri vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat boyunca tarama yapıyor. Doğrudan adrese ulaşan ekipler tespit edilen her yeni vakada hastalığa karşı yeni bir ağ oluşturuyor. Filyason çalışmalarının bir kısmı da aile hekimleri tarafından yürütülüyor.

Bakan Koca yaptığı açıklamada, “Temaslı takibin en yüksek oranda olduğu il yüzde 99’la Zonguldaktır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul’da 1200 ekip görev almaktadır,” ifadelerini kullandı.

İLİşKİLİ HABERLER İmmün Yetmezliği Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? İmmun Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

İmmün Yetmezliği Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? İmmun Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

İmmün Plazma Tedavisi Uygulanan Coronavirüsü Hastasından Sevdiren Haber

İmmün Plazma Tedavisi Uygulanan Coronavirüsü Hastasından Sevdiren Haber

Enfekte Nedir? Ne Anlama Gelir? Enfekte Olmak Ne Demek?

Enfekte Nedir? Ne Anlama Gelir? Enfekte Olmak Ne Demek?

Kuru Baklagiller Nelerdir? Faydaları Nedir?

Kuru Baklagiller Nelerdir? Faydaları Nedir?

İLİşKİLİ GALERİLER Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?

Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.