DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Filografi Sanatçısı 120 Bin Çiviyle Ayasofya Camii’ni Resmetti

Filografi sanatçısı, 120 bin çivi kullanarak Ayasofya Camii’ni etkileyici bir şekilde resmetti. Bu eşsiz sanat eserini keşfedin!

15.04.2025
A+
A-

Filografi Sanatçısı 120 Bin Çivi Kullanarak Ayasofya Camii’ni Resmetti

Filografi ustası Mustafa Baştan, hayalini kurduğu Ayasofya Cami tablosunu 9 ay boyunca 120 bin çiviyle işleyerek hayat buldu. Ankara’da yaşayan 47 yaşındaki sanatçı, hocası Aşır Düğer’in tavsiyesi üzerine filografi sanatına adım attı ve bu sanat dalında kendini geliştirdi.

Filografi Sanatçısı 120 Bin Çivi Kullanarak Ayasofya Camii'ni Resmetti

Mustafa Baştan, yaklaşık 8 yıl önce hayalini gerçekleştirmek amacıyla Ankara’dan ayrılarak İstanbul’a yerleşti. İstanbul’da 9 ay boyunca süren titiz çalışması sonucunda, yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki muazzam tabloyu tamamladı. Bu eserinde 120 bin çivi kullanarak Ayasofya Cami’sinin eşsiz güzelliklerini filografi sanatıyla yeniden hayat verdi.

Filografi Sanatı ve Ayasofya Tablosu

Filografi sanatının ahşap bir zemin üzerinde gerçekleştirildiğini belirten Baştan, “Ahşap zemin üzerine çiviler çakılarak ve belirli örgü teknikleri kullanılarak yapılan bir resim sanatıdır. Ayasofya tablosu, Mimar Sinan’ın da ifade ettiği gibi benim kalfalık eserim” dedi.

Baştan, Ayasofya Cami tablosunun 8 yıl önce hayalini kurduğu bir projeye dönüştüğünü vurguladı. “Filografi sanatına nasıl uyarlayabileceğimi ve bire bir resmin aynısını aktarabileceğimi uzun bir süre düşündüm. Hayalini kurduktan sonra çalışmam 9 ay sürdü. 120 bin çivi kullanarak ve sadece Ayasofya ile ilgilenerek bu eseri tamamlamış olduk” diye ekledi.

Şablon Kullanarak Eserini Oluşturdu

Filografi sanatında şablon kullanma sürecini açıklayan Baştan, “Önce yapacağımız ölçüyü belirliyoruz, ardından şablonunu çıkartıyoruz. Şablonun üzerine çiviyi çakıyoruz. Sonrasında kağıdı çıkartıp örgü teknikleriyle çalışmamızı tamamlıyoruz” şeklinde bilgi verdi.

Varda Köprü Tablosu ve İlham Kaynağı

Baştan, Varda Köprüsü tablosunu ise bir diziden ilham alarak yaptığını ifade etti. “Köprünün nerede olduğunu bilmiyordum, dizide gördükten sonra araştırdım. Abdülhamit Han’ın Hicaz Demiryolu için inşa ettirdiği tarihi bir köprüymüş. Hikayesi ve tarihi beni oldukça etkiledi. Bu tabloyu 2 metreye 2 metre ölçülerde ve 124 bin çivi kullanarak 9 ayda tamamladım” dedi.

Festival Düzenlemeleri ve Sanatın Yaygınlaştırılması

Mustafa Baştan, arkadaşlarıyla birlikte 2017 yılında El Sanatları Derneği’ni kurduklarını belirtti. “Son 1 ay içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Çorum ve Ankara’da güzel bir festival düzenledik. Daha önce de çeşitli Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim vererek bu sanatın öğretilmesine yardımcı oldum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MUSTAFA EMRE KÜRKÇÜ – Kültür Sanat Yerel Haberler Kültür Sanat İstanbul Kültür Sanat Yaşam Cami

Ek Bilgi: Bu tür etkinliklerle filografi sanatının daha geniş kitlelere ulaşması ve genç sanatçılara ilham vermesi hedeflenmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.