Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Şahin, avokado üretmek için toprağa yöneldi
Öncelik turistik tesisler, daha sonra ihracat
Muğla’da binlerce turistik tesise her sene 3 milyona yakın tanıdık olmayan 4 milyon da yerli turistin geldiğini ifade eden Turhan Şahin, bu tesislerde kullanılan Avokado meyvesinin Antalya ağırlıklı karşılandığını, bunun da eksik kalması nedeniyle ithal meyve kullanılmak zorunda olduğunu söyledi. Akyaka’daki çiftlikte ilk aşamada başarılı sonuç alınması durumunda alanın daha da genişletileceğini belirten Şahin, önce Muğla, arkasından Türkiye ve son olarak Avokado’nun ihracatını yapılmasını hedefliyor.
3 yıl süren arazi fizibilite çalışmaları tamamlandı
Mart ayında başlayan Covid-19 salgını sonrası eve kapanmak yerine Muğla’nın Ula ilçesine alt Sakin Şehir unvanlı turistik Akyaka mahallesindeki arazisine Avokado üretimi için fidan dikimine başlayan Turhan Şahin, yıllar önce aldığı ve Avokado üretimi için fizibilite çalışmaları tamamlanan arazide Ziraat Mühendisi Serdar Iyi Kalpli eşliğinde fidan dikimine başladı. Akyaka’nın tropik bir iklim yapısı olduğu ve 100 dönüm arazi üstüne dikimi yapılacak Avokado fidanları üç yıl sonradan ürün vermeye başlayacak.
İşçiler ile birlikte kazma-kürek sallıyor
Ali Koç yönetimindeki Fenerbahçe Kulübü’nün eğitim kurumları ve eğitim tesislerinden sorumluluk sahibi yönetimi kurulu üyesi Turhan Şahin, çok sayıda işçinin çalıştığı arazide işçiler ile birlikte kazma kürek sallarken, Türkiye’nin geleceğinin üretimden geçtiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imal çağrısına büyük siklet verdiğini açıkladı. Türkiye’nin son dönemde Savunma Sanayi ve teknolojiye yaptığı yatırımları merakla peşine düşüp takip ettiğini belirten Şahin, İHA ve SİHA’ların ülkenin gururu olduğunu belirtti.
100 dönüm arazide deneme üretimi yapılacak
Bugüne değin Türkiye’nin kalkınması için ülkeye yardımcı projeler peşinde olduğunu gösteren Turhan Şahin, “Bugüne kadar ben ülkemin ilerlemesi için daima kendi çapımda araştırma yapan bir insanım. Bu bölgede birazcık arazim olduğu için önce ülkeme, sonradan kendime nasıl yatırımlar yaparım diye düşünürken Avokado’ya takıldım. Bu Avokado konusunda 3 yıla yakın bir araştırmamız var. Toprak yapısı müsait mi, iklim yapısı müsait mi, ekersem ne olur? dahası bu bölge bir turizm bölgesi. Değişik bitkilere meyvelere ihtilacı var. Lakin gördüm ki Avokado değil. Antalya bölesinde var. Fazla da büyük talep var. Pozitif Türkiye’de yetişen Avokado ihtiyaca cevap vermediği için dıştan ithal yoluyla geliyor. Bütün bunları göz önünde bulundurarak Ziraat Mühendisi Serdar arkadaşımla ile birlikte böyle bir yola çıktık. İlk etapta 100 dönümlü bir deneme bahçesi yapıyoruz. sonra eğer ümit ettiğimiz neticeyi alırsak bu araziyi daha da genişleteceğiz ve bu bölgeye de katma değerinde katacak ziraatı da azıcık daha çeşitlendirmiş olacağız” dedi.
“Cumhurbaşkanımıza üretim konusunda hak veriyorum”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imal konusundaki fikirlerine yargı verdiğinin altını çizen Şahin, “Cumhurbaşkanımıza bu konuda çok adalet veriyorum. Fiilen imal yapmayan toplumlar başkalarının idaresine, boyunduruğu altına girmeye mahkumdur. Ülkemiz ne kadar üretirse böylece rahat seviyemiz yükselir. Ben Savunma Sanayinde yapılan yatırımlarla ve elde edilen başarılardan mükemmel kibir duyuyorum, muhteşem heyecanlandırıyor beni. Pandemi nedeniyle yasaklı dönemi, açık cezaevi günlerini ben bu şekilde değerlendiriyorum. Bize bu yatarım 1,5 milyon liraya yakın bir maliyet getiriyor. Damlama-sulandırma sistemi ve teknolojiyi kullanıyoruz. Çünkü biz en son teknolojiyi kullanacağız burada” dedi.
Bekir Tosun