DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Felçli insanlara umut olacak teknoloji

04.10.2019
A+
A-

Yapılan yeni araştırmalara göre, beyin tarafından kontrol edilen robot, dört uzvun kontrol edilmesini sağlıyor. Lancet Nöroloji dergisinde yayınlanan makale ile detaylarına ulaştığımız robotun beyin sinyallerini iletmede elektrotlara başvurduğunu öğreniyoruz. Söz konusu araştırmaya konu olan robot, omuzlarından altı felçli olan bir adamın beyin komutlarına göre yürümesini sağlıyor.

Robot felçli adama dış iskelet şeklinde giydirildi ve adam yürümeye başladı. Bu süreç ise hemen gerçekleşmedi elbette, 28 yaşındaki hasta iki yıl süren bu dış iskelet sürecinin sonucu olarak yürüyebiliyor. Robot insana, dört uzvu beraber kullanabiliyor olmasıyla muazzam. Genç hastanın beynine yerleştirilen bir sensör sayesinde robot ile iletişime giren adam, verdiği komutları robot sayesinde uygulayabiliyor.

Geçen günlerde yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, doktorlar felçli hastaların artık yalnızca beyin sinyallerini kullanarak yürüyebileceğine birkaç adım daha yaklaştıklarını söylüyor. Ancak şimdilik dış iskelet tamamen deneysel bir prototip ve ”klinik uygulamadan uzak” olarak görülüyor.

Benzer araştırmalardan ayrılan bu robot çalışması, daha önceki versiyonlardan daha gelişmiş özelliklere sahip. Önceki versiyonlarda kablolara bağlı olan cihaz, tek bir uzvu hareket ettirebiliyordu. Ancak yeni geliştirilen robotta dört farklı uzuv hareket ettirilebiliyor. Felçli insanlara umut olacak teknoloji olarak adlandırılan beyin tarafından kontrol edilen robot, ilerleyen yıllarda daha da geliştirilmesi planlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.