DOLAR 32,5147
EURO 34,8095
ALTIN 2.430,83
BIST 9.716,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Felç Nedir, Belirtileri Nelerdir?

09.09.2021
A+
A-

Beyninizin bir kısmına giden kan akışının azaldığı ya da kesintiye uğradığı durumlarda, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını engelleyen bir felç meydana gelir. Felci önlemek mümkün mü? Felç durumda ne yapılmalı? Detaylar haberimizde…

Beyninizin bir kısmına giden kan akışının azaldığı ya da kesintiye uğradığı durumlarda, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını engelleyen bir inme meydana gelir. Bu inmenin ardından beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlar. İnmenin yani felcin oluştuğu bu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı olmak üzere kayıplar yaşanır.

İnmede erken müdahale, beyin hasarını ve diğer komplikasyonları azaltabilmektedir. İnmenin iskemik inme ve hemorajik İnme olmak üzere 2 çeşidi mevcuttur.

ERKEKLERDE FELÇ RİSKİ DAHA FAZLA!

55 yaş üzeri bireylerin, gençlere oranla inme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde inme riski de kadınlara oranla daha yüksek olmasına rağmen kadınlarda inmeden kaynaklı ölüm oranları erkeklerden fazladır. Uzmanların aktardığına göre, östrojen içeren doğum kontrol haplarını kullanmak felç riskini artırıyor. 

İnmeyi tetikleyen faktörler şunlardır:

–  Fazla kilolu ya da obez olmak

– Fiziksel hareketsizlik

– Uyuşturucu kullanımı

– Hipertansiyon

– Sigara içimi ya da pasif içicilik

– Yüksek kolestrol

– Diyabet

– Obstrüktif uyku apnesi

– Kalp yetmezliği, kalp kusurları, kalp enfeksiyonu veya atriyal fibrilasyon gibi kardiyovasküler hastalık

– Kovid-19 enfeksiyonu

İnme için bir saniye bile önemlidir. İnme ne kadar uzun süre devam ederse beyin hasarı ve sakatlık potansiyeli de o ölçüde artar.

FELÇ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Siz veya çevrenizdeki biri felç geçiriyorsa, belirtilerin başladığı zamana dikkat etmeniz gerekmektedir. Bir felç belirtisi hissedildiğinde derhal bir tıbbi yardım isteyin.

– Konuşmakta ve başkalarının ne dediğini anlamakta güçlük çekmek en sık rastlanılan belirtidir.

– Yüz, kol veya bacakta uyuşma meydana gelebilir.

– Ani olarak bir veya iki gözde bulanıklık yaşanabilir, felç geçiren kişi görme problemi yaşayabilir.

– Şiddetli bir baş ağrısı ortaya çıkar Bu da felç geçirildiğini gösteren diğer bir olgudur. Baş ağrısına kusma da dahil olabilir.

– Felç anında yürüme güçlüğü yaşanır, koordinasyon kaybı ortaya çıkar.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.