DOLAR 32,5581
EURO 34,9788
ALTIN 2.420,94
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Fed’den dev faiz artışı ihtimali artıyor

15.09.2022
A+
A-

ABD’de enflasyonun yüksek seyrine devam etmesi sonrasında  piyasalarda Fed’in haftaya yapacağı toplantıda 100 baz puan artışa gidebileceği değerlendiriliyor. Yatırımcıların çoğu 75 baz puan artış beklese de 100 baz puan artışa yüzde 36 ihtimal veriliyor.

ABD hisse ve tahvil piyasalarına dair halihazırda olumsuz olan beklentiler, yüksek seyrine devam eden enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri artırma konusunda daha sıkı politika izleyeceği endişelerini artırmasıyla daha da kötüleşti.

Piyasalar haftalardır Fed’in sıkılaştırma hamlelerinin tamamıyla fiyatlanıp fiyatlanmadığı üzerine tartışırken, birçok yatırımcı gelecek haftaki politika toplantısında 75 baz puan büyüklüğünde artırıma gidilmesini bekliyor.

Piyasalar 100 baz puan büyüklüğünde bir faiz artırımına da artık yüzde 36 ihtimal veriyor. Enflasyon verisi öncesi 100 baz puan artış ihtimaller arasında belirgin değildi. Bazı analistler aylarda Fed faizinin geleceği tepe noktasına ilişkin beklentilerini de yukarı çekti.

BU YIL FAİZİ 225 BAZ PUAN ARTIRDI

Fed bu yıl politika faizini toplam 225 baz puan artırdı. Fed temmuz ayındaki son toplantıda 75 baz puanlık artışa gitmişti. Merakla beklenen faiz kararı 21 Eylül’de açıklanacak.

ABD’de dün açıklanan ve beklentileri aşan enflasyon verilerinin ardından hisse ve tahvil piyasalarında sert düşüşler görülürken, merkez bankasının gelecek haftalarda beklenenden daha sıkılaştırma yanlısı bir politika izlemesi gerektiği düşünceleri de kuvvetlendi.

ENFLASYON YÜKSEK SEYREDİYOR

Yakından izlenen TÜFE verileri, tüketici fiyatlarının Ağustos’ta yüzde 0.1 yükseldiğine, yıllık bazda bakıldığında ise yüzde 8.3 artış kaydettiğine işaret etti.

Verilerin ardından, yatırımcılar tüm yıl boyunca varlık fiyatlarını sarsan sıkılaştırma hamlelerinin daha büyüklerine hazırlık yapıyor.

Dünkü keskin satışların ardından S&P 500 endeksi yüzde 4,3, Nasdaq yüzde 5,2 geriledi. İki endeks de Haziran 2020’den bu yana günlük bazda en büyük düşüşü kaydetti.

ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 3,46’ya kadar yükselerek, yaklaşık üç ayın zirve seviyesini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.