DOLAR 32,2703
EURO 34,6865
ALTIN 2.408,67
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

FED faizleri düşürürse para AB’ye gelecek

22.01.2020
A+
A-

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump Davos’taki konuşmasında Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz oranlarını çok hızlı yükseltip çok yavaş düşürdüğünden dem vurmuştu. Peki FED’in faizleri düşürmesi Amerikan ekonomisi için gerçekten iyi haber mi? Birçok ekonomist faiz oranlarının düşmesiyle likiditenin Avrupa’ya kayacağı eleştirisinde bulunuyor.

ABD Başkanı Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, düşük faiz oranlarını “çok çabuk alışabileceğim bir şey” olarak tanımladı ve “Buna bayıldım!” diye ekledi. Sonra, devlet rezervlerinin hala pozitif olan oranlarından şikâyet etti. 

Ama Trump’la aynı fikirde olmayanlar da var. Avrupa bankaları zaten negatif kurlara çok alışkınlar ve negatif kurlar olmadan da devam edebilirler. Amerikan başkanının ekonomi danışmanı Larry Kudlow da Fed’in düşük oranlarının iyi bir fikir olmadığını düşünüyor: “Negatif oranlar iyi bir fikir değil. Bankalar için de tasarruf edenler için de çok kötü ve yatırımcılar için de hiç iyi değil.”

Düşük faizin en büyük sorun Alman merkezli kredi bankalarında aksediyor. Avrupa Merkez Bankası’ndaki aşırı likidite nedeniyle Avrupalı alacaklılar negatif faiz oranları üzerinden fiyatlandırılıyor. Bu da Avrupa’da halihazırda 28 milyar dolar gibi büyük bir miktardaki likiditenin Avrupa Birliği’nde kalmasını sağlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.