DOLAR 32,4151
EURO 34,8070
ALTIN 2.419,64
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Faturada süratli normalleşme!

03.07.2020
A+
A-

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine kadar koronavirüs salgını döneminde ülke genelinde konutların ve bin TL’ye dek borcu olan ticarethanelerin elektrik ve doğal gazı kesilmedi.

Şehiriçi elektrik ve gaz dağıtım şirketleri, enerji yönetiminin uyarısı üzerine borçlu abonelere karşın herhangi bir işlem yapmadı. Abonelerin, gazı ve elektriği kesilmedi.

Elektrik ve doğal gazda, 1 Temmuz’da “normalleşme” dönemine girildi. Borcu olan abonenin, elektriği ve gazı kesilecek. Şehiriçi gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, abonelere borçlarını ödemeleri konusunda ihbarda bulunmaya başladı.

Peki, gazda ve elektrikte borç tutarı ne dek? Önce doğal gazla başlayalım. Doğal gaz bölüştürme şirketleri, bu konuda yeni bir alıştırma yaptı. Buna göre, yılın ilk aylarında (ocak ve şubat) yüzde 97-98 düzeyinde olan tahsilat, marttan itibaren gerilemeye başladı. Mayısta yüzde 80’lere kadar geriledi. Haziran ayının ilk haftasında yüzde 70’e indi. Ev ve ticarethane abonelerinin, ocak-mayıs döneminde oluşan toplam borç tutarı 1.6 milyar TL’ye ulaştı.

Bu borcun 1.1 milyar TL’si ev abonelerinin. Kalan bölümü de ticarethanelerin. Bunlar aralarında berber, restoran, restoran, kafe gibi işletmelerin de bulunduğu belirtiliyor.

Pandemi dönemini kapsayan Mart, Nisan ve Mayıs aylarında (Haziran ayının birincil haftası dahil) biriken borç 1.3 milyar TL.

ELEKTRİKTE KAMPANYA

Elektrikte de vatandaşların birikmiş borcu bulunuyor. Elektrikte, şehiriçi yayma şirketleri 21 bölgede abonelere hizmet veriyor. Salgında, tahsilat yüzde 10 ile 15 aralığında geriledi. On binlerce abonenin milyar düzeyinde borcu olduğu hesaplanıyor. Şirketler, tahsilatı kolaylaştırmak için borçlu aboneye taksit olanağı sunan kampanyalar başlattı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.