DOLAR 32,5053
EURO 34,7581
ALTIN 2.412,08
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Fast Food Denince Akla Gelen McDonald’s Aslında Dünyanın En Büyük Oyuncak Satıcısı: İyi de Ne Alaka?

08.05.2023
A+
A-

Eskiden bizim yemek kültürümüze pek uygun olmadığı için burun kıvrılan fast food yemekler zamanla ülkemizde de popüler hale geldi ama bugün de dudak uçuklatan fiyatları nedeniyle pek yiyemiyoruz. Tabii konumuz ekonomi değil, konumuz fast food denilince akla gelen ilk marka olan McDonald’s. McDonald’s, dünyanın en büyük ve en popüler fast food restoran zincirlerinden bir tanesidir.

Biz sadece hamburger, patates ve içecekten oluşan menümüzü alıp çıkıyor olsak bile aslında McDonald’s bugün yalnızca basit bir restoran zinciri değil, adeta gıda konusunda küresel bir güç haline geldi. İlk günlerine bakınca bugünkü hali gerçekten inanılır gibi değil. Gelin McDonald’s hakkındaki bazı ilginç gerçeklere yakından bakalım ve markayı biraz daha yakından tanıyalım.

McDonald’s hakkında ilginç bilgiler:

McDonald’s büyük, hem de çok büyük bir restoran zinciri. Her gün milyonlarca kişi McDonald’s yiyor.  McDonald’s oyuncak sektörünü de domine ediyor. McDonald’s kolasının tadının daha iyi olduğunu düşünmeniz normal. Ömür boyu bedava yemek yiyebileceğiniz bir McDonald’s altın kart var. McDonald’s bazı şubelerinde makarna satıyor. Böyle büyük bir restoran zinciri genç bir yatırımcının hayali değildi. McDonald’s niye balık satıyor hiç düşündünüz mü? Bazı ülkelerde tek bir McDonald’s şubesi bile yok.

McDonald’s büyük, hem de çok büyük bir restoran zinciri:

Ülkemizde bile merkezi bir konumdaysak kolayca bir McDonald’s restoranına ulaşabiliyoruz. Bu durum neredeyse dünyanın her yerinde böyle. McDonald’s resmi internet sitesine göre 100’den fazla ülkede, 36 binden fazla restoranları var. Zannediyoruz yakında bu sayının güncellemesi gerekecek çünkü tahminlere göre bugün McDonald’s restoran sayısı 40 bine yakın. 

Her gün milyonlarca kişi McDonald’s yiyor:

Tamam her gün milyonlarca kişi ekmek de yiyor ama bu ekmeklerin hepsi aynı marka değil. McDonald’s ise dünyanın pek çok farklı noktasında her gün milyonlarca insana kendi ürünlerinden satıyor. Ortalama satış rakamlarına bakacak olursak yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde her gün 45 milyondan fazla insan McDonald’s yiyor. Markanın şubelerinin olduğu diğer ülkeleri de hesaba katınca bu sayı 70 milyon kişiye yaklaşıyor. Ülkemizin nüfusunun yaklaşık 85 milyon olduğunu düşünürsek bu sayı akıl alır gibi değil.

McDonald’s oyuncak sektörünü de domine ediyor:

mcdonalds, happy meal

Yahu tamam anladık adamlar yemek satıyor, başka? McDonald’s tarafından günlük satılan ürünlerin yaklaşık yüzde 20’si yanında oyuncak verilen menülerdir. Yani dakikada yaklaşık 5 bin oyuncak, yılda tam 1.5 milyar oyuncak! Bunun anlamı, dünyanın en büyük oyuncak satıcısı da McDonald’s demek oluyor. Hasbro ya da Mattel gibi dünyanın en büyük oyuncak firmaları böyle bir sayının yanına bile yaklaşamıyorlar. 

McDonald’s kolasının tadının daha iyi olduğunu düşünmeniz normal:

McDonald’s tarafından satılan menülerin standart içeriğinde hamburger, patates kızartması ve içecek vardır, içecek de genel olarak kola olur. İçecekler konusunda Coca – Cola ile çalışan McDonald’s restoranlarından birine gidip de kola aldığınız zaman tadının şişe ya da kutu Coca – Cola’dan bile daha iyi olduğunu fark etmiş olabilirsiniz.

McDonald’s restoranlarında kolalar bir şurup ve içine eklenen karbonatlı su ile yapılıyor. Yani bildiğimiz koladan biraz daha farklı. Tadının daha iyi olması ise tüm dünyada tarafından kabul edilen bir gerçek. Bunun nedeninin de karbonatlı su ile karıştırılmak için gönderilen şurubun paslanmaz çelik kaplarda taşınması olduğu söyleniyor. Kulağa ilginç geliyor ama neden olmasın?

Ömür boyu bedava yemek yiyebileceğiniz bir McDonald’s altın kart var:

mcdonalds, mcgold

Hayatınız boyunca dilediğiniz zaman, dilediğiniz McDonald’s restoranında, dilediğiniz kadar yemeği üstelik tek bir kuruş bile ödemek yemek ister miydiniz? İmkansız bir hayal gibi görünse de aslında McDonald’s McGold Card ile bu mümkün. McDonald’s altın kartı zaman zaman ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde çekilişle şanslı kişilere veriliyor. Bunun yanı sıra Bill Gates, Warren Buffet, Rob Lowe gibi isimlerin de McGold kartlara sahip oldukları biliniyor. 

McDonald’s bazı şubelerinde makarna satıyor:

mcdonalds, mcspaghetti

McSpaghetti isimli bir McDonald’s menüsünü daha önce duymuş muydunuz? Duymamış olmanız normal çünkü marina soslu spagetti, köfte ve rendelenmiş peynirden oluşan bu menü 1970’li yıllarda ilk kez tanıtıldı ve on yıl sonunda da satıştan kaldırıldı. Fakat illa yemek istiyorum diyorsanız Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük McDonald’s şubesi olan McDonald’s Florida’ya ya da Filipinlerde bulunan herhangi bir McDonald’s şubesine gitmeniz gerekiyor. Evet, Filipinler’de bu menü kapış kapış gidiyor. 

Böyle büyük bir restoran zinciri genç bir yatırımcının hayali değildi:

ray kroc

McDonald’s markasının kuruluş hikayesinin anlatıldığı 2016 yapımı The Founder filmini izlediyseniz ilk restoranı Mac ve Dick McDonald kardeşlerin kurduğunu, böyle büyük bir marka haline getirenin ise Ray Kroc olduğunu biliyorsunuzdur. McDonald’s bir gencin Amerikan rüyasını gerçekleştirmesi ile kurulmadı. Ray Kroc 1954 yılında McDonald’s ile tanıştığı zaman 52 yaşındaydı. Şirketin sahibi olması ise ancak 59 yaşındayken mümkün oldu. Yani hiçbir şey için geç değil. 

McDonald’s niye balık satıyor hiç düşündünüz mü: 

mcdonalds, filet o fish

Sanırım ülkemizde yok ancak dünyanın pek çok farklı noktasında McDonald’s restoranlarında bulabileceğiniz Filet-O-Fish adlı bir menü var. Filet-O-Fish menü ilk kez 1962 yılında tanıtıldı. İlk zamanlar sandviçin içerisinde pisi balığı, sonraki yıllarda morina balığı kullanıldı. Bugün ise Alaska Pollock balığı kullanılıyor. Niye mi? Çünkü McDonald’s Cincinnati müdürü fark etti ki Katolikler inançları gereği cuma günleri et yemiyordu ve bu da satışları büyük oranda düşürüyordu. Ticari zeka devreye girdi ve ortaya Filet-O-Fish menüsü çıktı. 

Bazı ülkelerde tek bir McDonald’s şubesi bile yok:

McDonald’s dünyanın en büyük fast food restoran zinciri olsa da bazı ülkelerde sevilmediği, bazı ülkelerde ise yeterince kar edeceği düşünülmediği için tek bir şubesi bile bulunmuyor. Örneğinde 54 ülkelik Afrika kıtasının yalnızca dört tanesinde; Mısır, Moritanya, Fas ve Güney Afrika’da McDonald’s var. Kuzey Kore’de, İran’da ve Afganistan’da McDonald’s bulunmuyor. İzlanda, Makedonya, Bolivya, Bermuda gibi ülkelerde de gıda fiyatları kaynaklı sorunlar nedeniyle McDonald’s bulunmuyor. Tabii kesin konuşmayalım her gün bir yenisi açıldığı için belki bu yazı yazıldığı sırada bir şube açılmış olabilir.

Dünyanın en popüler fast food restoran zinciri olan McDonald’s hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik. McDonald’s seviyor musunuz? McDonald’s ürünleri ve fiyatları hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

Anneleri Mutlu Edecek Teknolojik Hediye Tavsiyeleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.