DOLAR 32,2540
EURO 34,6731
ALTIN 2.400,27
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

FAO Türkiye Temsilcisi Açıkladı! Koronavirüs Gıda Güvenliğine Tehdit Ediyor

22.08.2020
A+
A-

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, halihazırdaki trendin devam ettiği takdirde 840 milyon kişinin açlıktan muzdarip olacağını belirterek, ‘Covid-19 gıda güvenliğine de bir tehdit oluşturuyor’ açıklamasında bulundu.

BU SENE ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİLİYOR

Gutu, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla, Turkuvaz Medya Grubu ve Para Dergisi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde yeni 10 yılda Türkiye tarımının yol haritasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği ‘Tarım Ormanın Geleceği Webinar Serisi ve Zirve’ sinde bir konuşma yaptı. Tarım orman meselesinin geleceğinin nasıl yönlendirilmesi gerektiğinin son derece önemli bir konu haline geldiğini belirten Gutu, bu sene çok daha zorlu bir süreçten geçildiğini belirtti.

Gutu, bu zorlayıcı zaman içerisinde, yerel ve küresel anlamda olsun, sürdürülebilir bir kaynak ve gıda güvenliğini temin etmenin en önemli vazifeleri olduğuna vurgulayarak, ‘Gıda tedariki, piyasalar, tarımsal faaliyetler anlamında baktığımızda, belli kesintileri çok yoğun olarak yaşamadık. Yani gıdasız kalmadık. Özellikle bu yılın haziran raporlarına baktığımız zaman gıda sektörü özellikle diğer sektörlere göre çok daha iyi başarı elde etti. Ulaştırma, lojistik sektörlerinde dünyanın pek çok noktasında böyle bir olumlu tablo yoktu’ diye konuştu.

TÜRKİYE’YE TARIMSAL ÜRETİMİNDEN DOLAYI MÜTEŞEKKİRİZ

Gıda sektörünün herhangi bir kısıtlama, uygunsuzluk ya da gıda güvenliğini tehdit edebilecek bir unsur olmadan hareketliliğini göstermek durumunda olduğunu söyleyen Gutu, şu şekilde değerlendirmelerini yaptı:

‘Bu anlamda hükümetin gücünü sonuna kadar seferber edip buradaki ticaret yollarını açık tutması gerekiyordu. Temassız ticaret ve yeşil koridor dediğimiz noktalar en önemli mekanizmalara örnek teşkil etmektedir. Özellikle gümrük noktasında ya da lojistik kesintiye uğramadan sürecin ilerlemesi anlamında son derece önemlidir. Bu manada Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne tarımsal üretimi desteklemeleri ve tedarik zincirinin akışının temin ettikleri için müteşekkiriz. Türkiye’nin, özellikle tarımsal tedarikin devamı noktasında son derece güçlü bir tavırla devam edeceğine güveniyoruz’ dedi.

KORONAVİRÜS GIDA KONUSUNDA YETERSİZ BESLENMEYE NEDEN OLACAK

Gutu, gıda güvenliği ve dünya genelindeki beslenme ile alakalı çok sıkı önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayarak açlıkla mücadelede olması gereken noktada olunmadığını bildirdi. Halihazırdaki trend devam ettiği takdirde 840 milyon kişinin açlıktan muzdarip olacağını söyleyen Gutu, ‘Covid-19 gıda güvenliğine de bir tehdit oluşturuyor. Pandemi söz konusu olduğu zaman yaklaşık olarak, 132 milyon kişi sadece 2020’de buna bağlı olarak açlıkla mücadele etmek durumunda kalmıştır. Covid-19 pandemisi bir anlamda gıda noktasında yetersizliği ve yetersiz beslenmeyi artıracaktır. Sektörün, artan gıda fiyatıyla birlikte çok daha olumsuz etkilenmesine yol açacaktır’ diye konuştu.

Gutu, sürdürülebilir gıda ve tarımın, halihazırdaki trendleri tersine döndürmede en önemli ilaç olacağının altını çizerek, ‘Yolumuzu aydınlatma noktasında verimliliği artırmak esastır. Doğal kaynakların, teknik donanımların ve hayvancılığın akılcı bir şekilde, dayanaklılığı artıracak nispette yapılandırılması ve yeni zorluklarla mücadele edecek şekilde tasarlanması gerekmektedir. Türk hükümeti ile Ankara’da çok güzel bir iş birliği gerçekleştirdik. FAO olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı noktasında yürütmüş oldukları sürdürülebilir ormancılık ve sürdürülebilir doğal kaynakların yönetimi noktasında çabalarından ve yürütülen programlardan dolayı çok müteşekkirim’ şeklinde konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Yaz Mevsiminde Beslenmeye Dikkat

Yaz Mevsiminde Beslenmeye Dikkat

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nden Dikkat Çeken İsraf Açıklaması

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nden Dikkat Çeken İsraf Açıklaması

Sağlık Bakanlığı'ndan Yeni Coronavirüs Tedbirleri

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Coronavirüs Tedbirleri

Koronavirüs Çocuklarda Tip 1 Diyabete Neden Olabilir

Koronavirüs Çocuklarda Tip 1 Diyabete Neden Olabilir

İLİşKİLİ GALERİLER Moralinizi Yükseltecek Beslenme Önerileri

Moralinizi Yükseltecek Beslenme Önerileri

Besin Değeri En Yüksek 7 Gıda

Besin Değeri En Yüksek 7 Gıda

Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

İnflamasyonu Azaltan ve Arttıran Gıdalar

İnflamasyonu Azaltan ve Arttıran Gıdalar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.