DOLAR 32,4424
EURO 34,7505
ALTIN 2.440,61
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Fahiş zam için acil tedbir şart

24.11.2021
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden C. Fırat Aydoğmuş’un haberine göre Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan “Devletin bu konuya olağanüstü şekilde müdahale ederek bu tip fahiş fiyat uygulamasına gidenleri ifşa etmesi ve yasal tedbir uygulaması gerekiyor. Tekelci firmaların yüksek fiyat politikalarına devlet müdahale edebiliyorsa, bu gibi durumlarda da yine devletin kısıtlayıcı, sınırlayıcı bir müdahale yapması son derece doğal. Aksi takdirde psikolojik enflasyon, hem kurlardaki gerçek artışı yansıtmıyor hem de dövizde bir geri çekilme söz konusu olduğunda fiyatlar geri gelmiyor. Tavan fiyat politikasını kıtlık döneminde koymazsanız fiyatların nereye gideceği belli olmaz ve kara borsa oluşur” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER

Devletin neler yapabileceğini de anlatan Seyfettin Erdoğan “Dışarıdan dövizle mal alan firmalara teşvik ve destek verilebilir ama dolar ve avro cinsinden ödemesi olmayan, dışarıdan mal almayan firmalara en azından belli bir dönem için fiyat sınırı konabilir. Özellikle gıda başta olmak üzere sektörlerin yurt dışından döviz verilerek alınmayan girdileri için belli bir kısıt konabilir. Serbest piyasa ekonomisi son derece başarılı bir model. Bu modelin dışına çıkmamak lazım ama modelin işleyişinde bir sapma ortaya çıkarsa, işleyişi manipüle edenler olursa orada devlet müdahale eder. Devletin müdahale etmesi, piyasa ekonomisini ortadan kaldırmaz. Tam aksine düzenlemek; haksız kazanç elde edenlerin önüne geçer, piyasa ekonomisinin işleyişini daha etkin hâle getirir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.