DOLAR 32,5167
EURO 34,8858
ALTIN 2.451,84
BIST 9.885,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Facebook haksız rekabet ile suçlanıyor

24.09.2019
A+
A-

İddialara göre Snapchat firmasının elinde Facebook’un yaptığı hileleri ve engelleme girişimlerini anlatan “Project Voldemort” adlı bir dosya bulunuyor. Diğer firmalardan izinsiz olarak kopyaladığı özellikler de dahil olmak üzere rekabet kurallarına aykırı olan tüm olayların yer aldığı bu dosya firmaların arasını iyice açacağa benziyor. Özellikle İnstagram uygulamasında Snapchat kopyası Hikayeler özelliğinin gelmesi ile birlikte iki firma arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlamıştı. Snapchat bu hamleden sonra tahmin edilenden fazla kullanıcı kaybetti. Ve eski popüleritesini yakalayabilmek adına yaptığı hamleler işe yaramadı.

İnstagram uygulaması üzerinden Snapchat ile ilgili olan popüler içerikleri engellediğini iddia eden yetkililer, bazı fenomenlerle de Snapchat uygulamasından bahsetmemesi için görüşme yapıldığını söyledi. Bir sektörde en iyi olabilmek için hukuka aykırı hamleler yapmak etik dışı bir harekettir. “Bilişim sektöründeki en büyük firmalar rakiplerini saf dışı bırakmak için ezici güçlerini kullanıyorlar. Özellikle yeni başlayan firmaları satın almak için gözlerini korkutan şirketler, anlaşmayı kabul etmediklerinde sektörde barındırmamakla tehdit ediyorlar.” bu sözlerin sahibi büyük bir teknoloji firması çalışanı.

Facebook gibi bilişim sektörü odaklı firmalar geleceğini yatırım yaptıkları sektör ve satın aldıkları firmalar ile belirliyorlar. 2013 yılında satın aldıkları Onavo firması şirket için en iyi hamlelerden biri oldu. Satın aldıktan sonra Onavo üzerinden yayınladıkları ve ücretsiz VPN hizmeti olarak tanıttıkları uygulama sayesinde kullanıcıların trafiklerini incelediler. Bu skandal da yakın zamanda bir güvenlik araştırmacısı tarafından tespit edilmişti. Facebook VPN uygulaması ile kullanıcıların telefon üzerindeki tüm trafiğini dinledi ve Snapchat benzer uygulamaların istatistiklerini çıkardı. Onavo 2018 yılında AppStore tarafından veri toplama kurallarını ihlal edildiğini için kaldırıldı. Birkaç ay sonra da benzer şekilde Google Play Store üzerinden kaldırılan uygulamanın yayın hayatına son verildi. Benzer şekilde 2014 yılında satın alınan WhatsApp şirketi ile daha çok veriye erişerek rekabet ortamını tamamen ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıldı.

Facebook dünyaca ünlü bir şirket olduğu için güven karşıtı hamleleri Avrupa Birliği tarafından kınandı. Ayrıca Almanya, Fransa ve Avusturalya gibi ülkeler hukuki olarak şirkete yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.