DOLAR 32,2050
EURO 35,0386
ALTIN 2.471,55
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 23°C

Estetik işlemler için pandemi sonrası yeni dönem

18.05.2020
A+
A-

Peşin Para kullanmayın, İkramda bulunmayın
Prof. Özmen, bu dönemde hastane ortamında yapılacak işlemlerde mümkün olduğu değin kağıt doküman kullanımından kaçınılarak, bu işlemlerin elektronik ortamdan yapılması gerektiğinin altını çizdi. Özmen, yerel cerrahi işlemler arasında oda temizliği ve hastaların birbirleri ile temasının en aza indirilmesi için 15 dakika süre bulunması gerektiğini açıklama etti.

Özel muayenehanelerinde çalışan estetik ve plastik cerrahlar için de önerilerde yer alan Prof. Dr. Özmen, tüm ofis çalışanlarının salgın konusunda eğitilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Özmen, ahali arasında teması çoğaltacak dere kahve ikramlarının yapılmaması, muayenehane ortamında su sebili ve kahve makinesi gibi cihazların bulunmaması, gazete ve dergi gibi yayınların yer almaması önerisinde bulundu. Özmen, “Muayenehanelerde klima kullanılmamalı, pencere ve kapılar açılarak havalandırma sağlanmalıdır. Çare esnasında atılması gereken dikişler eriyebilen materyalden tercih edilmeli ve her tarafta hastanın dikiş aldırmak için randevu alması azaltmalıdır. Hastalarla nakit para alışverişi yapılmamasına itina gösterilmesi, nakit para temasından kaçınılması gerekmektedir” dedi.

Estetik işlemler için pandemi sonrası yeni dönem

Refakatçi alınmamalı

Hasta ve hasta yakınlarının da salgın sonrası süreçte uyarı etmesi gerekenleri sıralayan Özmen, muayene ve işlemler esnasında hasta yakınlarının, hastane dışında beklemesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Hastaların muayene ve cerrahi işlemler öncesi Covid-19 yönünden sorgulanması gerektiğini bildiren Özmen, teması azaltacak online platformların da kullanılabileceğini kaydetti. Özmen, “Yüz yüze hasta muayenesinin yerine geçmemekle beraber alternatif bir irtibat yöntemi olarak Teletıp (Skype, Zoom, fotoğraf ve video paylaşımı gibi) salgın döneminde kazandı. Teletıp kullanımı ayrıca hekimlerin idareli kayıplarının azaltılması, ayrıca de hastaların güvenliği ve sosyal mesafenin korunabilmesi açılarından manâlı olanaklar sunuyor. Ameliyat sonrası kontroller de mümkünse kliniğe veya sağlık durumu kuruluşuna gelmeden telekonferans ile uzak yapılmalıdır. Bu durumun getireceği artmış hukuki sorumluluklara dikkatli olmak gerekir” diye konuştu.

“Covid-19 hasta üniteleriyle öteki çare ünitelerinin yoğun bakım, asansör, personel giriş-çıkışı ayrıştırılmalı”

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Saçak ise şu bilgileri paylaştı.

Estetik işlemler için pandemi sonrası yeni dönem

Acil olmayan ameliyatları Sağlık Durumu Bakanlığı erteledi, yapılmaya başlanma tarihi için yeniden bakanlığın genelgesi beklenmeli.

Covid-19 hastalarındaki azalmanın istikrarlı şekilde sürmesi halinde yakın zamanda Bakanlık bu sınırlamayı kaldırabilir, ama ameliyat rakam ve niteliğinin artması aşamalı ve yavaş olacaktır.

Elektif cerrahi yapılan kurumlarda Covid-19’lu hasta bakımı devam ediyor ise; hastalar ve onların tedavisinde yer alan personelin antre çıkışı, yoğun bakım ve hasta asansörü gibi üniteler; Covid-19 çare ünitelerinden izole edilmelidir.

Klinik çalışanları klinik formaları ile çalışmalı, işe gelip gittikleri kıyafetlerle mesaide bulunmamalı, her yeni mesaiye yeni yıkanmış forma ve yeni koruyucu ekipman ile başlamalıdır.

Tedaviler sırasında mümkünse eriyebilen dikiş materyalleri veya dikiş alınmasını gerektirmeyen tekniklerin seçim edilmelidir.

Kontrollerde Teletıp (Skype, Zoom, fotoğraf ve video paylaşımı gibi) kullanımının yaygınlaşması beklenmektedir. Bu konunun teknolojik ve yasal zeminini oluşturmamız gerekiyor.

Tüm işlemler öncesinde hastadan Covid19 için de onam alınmalıdır.

Gereken hazırlıkların yapılabilmesi için ameliyatlar aralarında asgari 1 saat aralık bırakılmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.