Eskişehir’de Kitap Okuma Farkındalığı Yaratmak İçin Dikkat Çekici Afiş
Eskişehir’de kitap okuma farkındalığını artıran etkileyici afiş ile okumayı seven topluluğa ilham verin ve şehirde kültürel etkiyi güçlendirin.
Eskişehir’de bir sahaf dükkânının önünde asılan afiş, vatandaşların dikkatini çekiyor. Afişin ana mesajı, Boş zamanlarınızda kitap okumayınız. Kitap okumak bir ihtiyaçtır şeklinde vurgulanmasıyla cadde üzerinden geçenler üzerinde merak uyandırıyor ve dükkân sahibine yöneltilen sorular artıyor.
İbrahim Karaoğlanoğlu Caddesi’nde bulunan dükkanın önüne asılan yazı, görünürlüğü yüksek puntolarla ilk bölümde “Boş zamanlarınızda kitap okumayınız” ifadesini, ikinci bölümde ise “Kitap okumak bir ihtiyaçtır” mesajını öne çıkarıyor. Böylece merak uyandıran bir etki yaratıyor ve vatandaşları konuyu konuşmaya sevk ediyor.
Dükkan sahibi Ömer Faruk Bozdemir, bu durumu müşterilere açıklayarak kitap okuma alışkanlığına farkındalık kazandırmayı amaçladığını ifade ediyor. “Buna bir farkındalık oluşturmak istedik” sözleriyle projelerinin amacını özetliyor. Afişin tasarımını kullanarak kitap okumanın bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekmek istediklerini belirtiyor.
Bozdemir’e göre günümüzde kitap okuma kültürü artık gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası olmaktan çıkmış durumda. “Genel olarak kitap okumak, boş zamanlarda yapılan bir aktivite olarak değerlendiriliyor” diyen sahaf, örneklerle durumu açıklıyor: Okul ödevleri için çocuklar kitaplara yönelse de yetişkinler için bu kültür giderek zayıflıyor.
Afişi gören vatandaşların bakış açısında ise olumlu bir değişim yaşanıyor. Ziyaretçiler, dükkanın önünde asılı olan yazıya şaşırırken cevap arayışına giriyorlar ve çoğu zaman konunun özünü kavrayıp yeniden kitap okumaya yöneliyorlar. Bozdemir, görülen bu tepkinin bir tezahürü olarak, “Şöyle kısaca bir okuyabilir misiniz?” gibi kısa açıklamalarla meseleye ışık tutmayı başarıyor. İnsanlar sanıldığı kadar uzak olmayan bir farkındalık ile yeni/yeniden kitap okumaya yöneliyor ve bazı müşteriler rutin olarak sahaf dükkanına uğramaya başlıyor.
İhlas Haber Ajansı kaynaklı haberle Eskişehir’e dair yerel bir haber olarak kayda geçen bu gelişme, insanların kitap okumaya olan bakışını yeniden şekillendirme amacı taşıyor.